Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не сме достигнали до нивото на мисленето на Левски

Левски не е утопист и фантазьор, той  казва "Ние да изберем хората, които да ни управляват, и да изберем достиженията, които да ни представят пред  другите европейски народи", така че нещата зависят от нас. Но ние самите не сме достигнали до нивото на мисленето на Левски, каза в интервю за Радио Пловдив проф.Пламен Павлов историк, университетски преподавател и председател на фондация "Васил Левски".  

Днес в Карлово той ще участва в представянето на книгата - ръкопис  "Кой е предателят на Левски", с което започва отбелязването на 147-та годишнина от гибелта на Апостола.  Ръкописът ще бъде подарен на Карлово от колекционера Румен Манов. Преди ден проф. Павлов представи в  НБ"Св.Кирил и Методий"  книгата на доц. д-р Маргарита  Златарева "Юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски." И двете издания, на Васил Шанов от 40-те години и съвременения поглед на доц.Златарева, изследват темата за предателството на Левски, която продължават да се дискутира и с днешна дата. 

Грозен мит е обобщението, че ако Левски е предаден от българин, това е мерило за предателската същност на народа ни. 

Фактът, че 147 години след неговата гибел, ние се вълнуваме и задавем въпроси за него, говори за величието му.

Цялото интервю с проф. Пламен Павлов е в звуковия файл. 
Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08