Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С български сортове ще излезем на световната винена сцена

| обновено на 14.02.20 в 11:01

Множество празнични прояви са предвидени за днешния Ден на лозарите и винарите. 

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в Ритуала по зарязване на лозята и ще бъде гост на празника на Лозаро-градинарския факултетна Аграрен университет Пловдив в учебната база в село Брестник.

Предиобед вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в пазарджишкото село Славовица, където с неговите жители ще отбележи Деня на лозаря и празника "Трифон Зарезан".

Ламбрин Топузлиев, ръководител на винарската  изла на АУ - Пловдив в с. Брестник заяви, че в учебната база на Катедра по лозарство се отглеждат над 450 сорта грозде. Успешно съчетават производствена, експериментална, учебна и научна дейност.

Правим иновативни експерименти като изследване на хидратен стрес, промяната в гроздето в зависимост от климата. Имаме много голяма колекция, с която сме на второ място в Европа, след Монпелие във Франция, по декларирана такава биографска колекция. Това не са само винени сортове, има десертни, семенни и безсеменни сортове. Около 170 са винените сортове от цял свят. Залагаме на българските сортове, защото перспективата в лозарството и винарството е в българските сортове. По тези сортове трябва да работим, за да излезем на световната винена сцена. Работим по проект "Възобновяване на стари български сортове" като: Кокорко, бял и сив Мавруд, Врачански Мискет, Варненска Гъмза и Мавруд. Това са сортове, които през следващите 5-10 години ще бъдат водещи в българското винарство. 
Интервюто с Ламбрин Топузлиев, р-л на Винарска изба на АУ - Пловдив в с. Брестник е в звуковия файл.
Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08