Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До три месеца ще има лекарство за коронавируса

До 2-3 месеца се очаква да има резултат в търсене на лекарство или ваксина срещу китайския коронавирус, обяви българският еврокомисар Мария Габриел в Пловдив. Тя подчерта, че екипи от Италия и Франция активно работят и вече има яснота какво представлява вирусът, неговата ДНК и морфология. 

„Отпуснати са 10 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“ за научните екипи, които да обменят информация и работят заедно, за да имаме резултат в най-скоро време. Парите вече са на разположение на учените, от тях се очаква да работят в екип и да постигнат бързо резултати“, подчерта Мария Габриел.

Тя допълни, че е налице добра координация между страните, за да може механизмът за защита на граждани от ЕС да се задейства и те да бъдат изтеглени от опасни зони, както това се наложи от Китай.

Българският еврокомисар подчерта, че за българите във Великобритания няма да има промяна до края на годината, но след 01.01.2021 г. жителите й ще бъдат третирани като граждани на трета страна.

Еврокомисарят разясни какво ще представлява т. нар. фабрика за еднорози - европейският иновационен съвет. Това е новост. Най-напред в рамките на програма „Хоризонт 2020” сме направили пилотен проект, разполагащ с 2 млрд. евро, който вече е финансирал над 4500 малки и средни предприятия. Имаме и български стартиращи компании", каза Мария Габриел.  

Тя коментира осъществяването на зелената сделка, която е приоритет за Европейския парламент. "Трябва да бъдем много големи празматици. Зелената сделка е амбицията на ЕС да превърнем нашата борба с климатичните промени в стратегия за 3 важни неща - за икономически растеж, социална справедливост и инвестиции за всички страни членки на съюза". 

Мария Габриел бе в Пловдив по покана на Европейския клуб към Националната търговска гимназия и отговори на въпроси на учениците за своя ресор и развитието на младежките програми на ЕС. 

Тя подчерта, че бъдещето е в развитието на цифровите умения и посочи, че сега едва 30 % от европейските имат такива умения, а в съвсем близко бъдеще 90 % от професиите ще изискват цифрови умения. 

Културата е това, което ни прави абсолютно уникални, допълни още българският еврокомисар Мария Габриел и призова младите хора с думите: „Дерзайте!“. 


Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03