Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките кметове предадоха на Иван Гешев сигнали за корупция

Обсъдено е корупционно престъпление от съдия, но повече информация ще има след като сигналът постъпил официално в прокуратурата

| обновено на 17.02.20 в 17:39


На срещата на главния прокурор Иван Гешев със Сдружението на кметовете на малките населени места в Съдебната палата присъстваха над 20 кметове. Припомняме, че тя  се проведе по настояване на кметовете.


Кметът на Калофер Румен Стоянов, председател на сдружението, заяви, че срещата е заради сигнали за корупция, останали без последствия повече от 7-8 месеца. Той съобщи, че е представил на главния прокурор данни за корупция на местно ниво. 

Единият от тях е спрямо висш магистрат, съдия от Девин, а лично той е алармирал за други, според него, злоупотлеби и корупционни практики, ощетяващи община Калофер. 

"Става дума за едни пари, които изчезнаха, в доклада се оказа, че има откраднати 101 хил.лв. без нищо да се е работело за тях!" - възклкна кметът. 

Тези данни са били подадени преди 7 - 8 месеца, но без никакъв резултат до момента, добави  кметът на Калофер. Подозренията  за корупция са били изпратени до всички  отговорни органи,  но "няма досега никакъв резултат" - оплака се Румен Стоянов. 

Подобни оплаквания са подали всички двадесет и трима кметове на малки населени места, водени от него,  като председател на тяхното сдружение. 

Главният прокурор Иван Гешев е обещал в най-кратки срокове да провери подадените сигнали и да се произнесе по тях. 

Очакваме отговор до седмица, коментира кметът на Калофер. 

В началото на срещата главният прокурор коментира, че приоритети пред прокуратурата са борбата с битовата престъпност и корупцията, включително и на местно ниво.  

Иван Гешев призова представителите на Сдружението на кметовете на малките населени места да подават сигнали до местните прокуратури - както във връзка с така наречената битова престъпност, така и за корупционни действия на представители на местната власт.

Според обвинител номер едно, когато ясно се назовават проблемите от местната власт, е възможно прокуратурата и службите за сигурност да ги решат:

"Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време за решаване на конкретни проблеми. За нас е изключително добре да има взаимодействие на местно ниво и затова съм насърчил местните административни ръководители на прокуратурата да установяват контакти с местната власт. В повечето случаи имате добър контакт с представителите на МВР,  не така е на всички места с представители на прокуратурата, но ако има комуникация, нормален диалог с вас, мисля, че поне проблемът с битовата престъпност би могъл да изглежда по различен начин до края на годината".

Резултатът от срещата обобщи говорителят на Гешев Сийка Милева, според която са били депозирани данни за извършени корупционни престъпления в местната власт и в съдебната система. Касаело се за случай за извършено корупционно престъпление от съдия. 

Очаква се сигнал по този случай да постъпи официално в прокуратурата и след това ще бъде дадена повече информация, обясни Милева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32