Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бюджетът на община "Родопи" е амбициозен и балансиран

27 310 000 е рамката на приходната част на бюджета в пловдивската община "Родопи". Той е амбициозен и балансиран, каза кметът Павел Михайлов. По думите му е съгласуван с всеки един кмет от всички 21 населени места в общината.

Екипът на администрацията категорично отрече, че има привилегировани села за сметка на други. Двама общински съветници от коалиция „Заедно“ твърдят неистини, каза Михайлов по повод на изказвания на Лидия Гимишева и Ангел Рахов. Те твърдят, че селата Белащица и Марково са ощетени след преразпределяне на средствата. Заместник-кметът Владимир Маринов каза, че само за Марково от бюджета ще влязат 650 000 лева, а за Белащица сумата е подобна.

Бюджетът на община Родопи ще се гласува от съветниците на 27 февруари.

Най-много средства  от бюджета ще се отделят за строителство на детски и спортни площадки – 1 300 000 лева, както и за изграждане на улици в населените места. За инфраструктура ще се разпределят над 3 млн. лева.

Община Родопи започва изграждане на видеонаблюдение за 60 000 лева първо от селата Брани поле, Белащица, Брестник, Марково и Първенец. Те се намират на 1 РУ на МВР- Пловдив и наблюдението ще бъде изградено на входно-изходните артерии, както и в централните райони на тези села.

Предвиждаме граждански патрули и ще работим ръка за ръка с МВР и прокуратурата, каза заместник-кметът Владимир Маринов. Отрядите от граждани ще работят на принципа на общинска полиция, като подават сигнали за незаконни сметища на територията на общината, както и за други нередности. Новите патрули ще съставят актове, което ще се узакони с промени в наредбите.

От общината ще се борят с незаконните сметища и ще вземат драстични мерки.

Има констатирано незаконно сметище от 2011 година в частен имот в село Ягодово, което трябва да бъде премахнато през тази година.

От Родопи имат намерение да построят нова детска градина в село Брани поле. Идейният проект е за 4 600 000 лева, предаден е за съгласуване в Министерството на образованието и науката. 

В спешен порядък трябва да се ремонтира мостът до село Първенец, чийто експлоатационен период е до ноември тази година. От Националния бюджет ще се търсят средства до 2 млн. лева по линия на Комисията за бедствия и аварии.

Предвидени са и по 100 000 за проектно проектиране на околовръстен път с. Бресник - гр. Куклен и за път Брестник - Белащица - Марково. Започва и актуализиране и осъвременяване на стари поекти за канализации в населените места и се надяваме до края на мандата да успеем да изградим канализации поне в няколко села, казаха още кметът и заместникът.

Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03