Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ревизията на приватизацията е само за морална утеха

КНСБ стана на 30 години.  Синдикалните й членове са 300 000, а най- голямото постижение за тези години е, че синдикатът заяви ясна претенция и остана незаобиколим фактор във всички предизвикателства на прехода, каза в предаването „Ден след ден“ лидерът на синдиката Пламен Димитров.

В биографията на прехода той открои две реформи, които не са се случили успешно за хората - това са смяната на собствеността и здравната реформа. Положителната промяна е  реформирането на трудовото законодателство. Дори фактът, че то не се харесва от някои неолиберални кръгове, че е добро по отношение на правата на работниците и безопасните условия на труд.

Синдикалистът обяви, че е умерен оптимист за изхода на акцията за ревизия на приватизационните сделки от страна на главния прокурор. По думите му максимумът на очакването е хората да получат някакво морално възмездие.

По отношение на предстоящите каузи на синдиката Пламен Димитров посочи, че България има нужда от иновативни решения по демографската политика. Например данъчното облагане за младите семейства и стимули за българските граждани, които са в чужбина. Няма нужда да внасяме просто работници. Тези хора могат да припознаят България като своя родина.

Втората тема е реформата в разпределението в начина по който добавената стойност стига да хората като разпределение на доходите. Това може да стане през  колективното трудово договаряне. Богатите страни разпределят печалбата справедливо, а при нас това не става не става и хората се чувстват онеправдани.

КНСБ ще настояват и за задължителни „червени линии“ в „зелената сделка“ , която готви Европейският съюз.  Имаме предложения и трябва да сме готови с тях да м. март, за да защитим производствата си, защото след това ще е твърде късно.


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11