Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Срути се фасадата на кулата на Малтепе


Срутване на 30-40 квадратни метра от фасадата на Южната кула на Малтепе констатира Комисия от Министерството на културата днес. Това стана след сигнал от директора на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов в събота. Очаква се до дни да се направи предписание за аварийна консервация и реставрация на мястото. 

Срутването на фасада от кулата на Малтепе се случило в петък. Причината са дъждовете от януари и февруари. В събота охраната на мястото сигнализира директора на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов:

Унищожен е горният слой от Южната фасада на кулата. Все едно да падне мазилка от стена. Кулата е здрава, разказа директорът.

Срутеното е на площ 30-40 квадратни метра. Днес Комисия на Министерството на културата е направила оглед и се очаква до дни предписанието им за аварийна консервация и реставрация.

Финансирането на аварийната консервация и реставрация ще бъде от Министерството на културата, което ще избере и фирмата, която ще ги извърши.

Извън тази аварийна работа, разкопките в западната част на могилата ще продължат през месец май. Дотогава те ще продъклжат да са оградени и под охрана, както е било до този момент.

Каменната кула в основата е квадрат със страни от 8,10 м, на върха страните са по 6,60 м и тежи около 1500 тона. Плътна е и е изградена от камък. На върха си кулата е имала мраморни квадри, една част от които са открити разхвърляни около могилата. Това съоръжение се е състояло от 210 блока и според изчисленията на архитектите е тежало около 50-60 тона, припомня Кисьов. Той добави, че през новия археологически сезон работата на терен ще продължи, като археолозите ще се съсредоточат в проучвания в северната и западната част на внушителния археологически паметник.

Още от категорията

В "Срещите" разговор за история и духовен имунитет

Ден преди големия християнски празник Цветница „Срещите” ви предлагат повторение на разговора с Неда Антонова за все още неизлязлата й от печат книга „Безмълвие”-  Греховната младост на Паисий Хилендарски”. Един интересен разговор за историята, защото тя осигурява духовния имунитет на всеки народ.

публикувано на 10.04.20 в 11:48

COVID-19 във виртуална изложба "Плакат" на ученици

Учениците от Националната художествена гимназия  "Цанко Лавренов" - Пловдив твориха при дистанционното си обучение плакати по актуалната тема с коронавируса и неговото разпространение.  Гимназистите от 11 в клас представиха своите произведения в изложбата „Плакат". Всички са от специалност „Рекламна графика“ на НХГ „Цанко Лавренов“. Творбите..

публикувано на 10.04.20 в 08:03

"Извънредни мисли" - спешни мерки за културата

Предполагахме ли всичко, което ни се случи? Допускахме ли половината дори в ума си? Не, извън всеки драматизъм се замисляме, все пак. Когато тишината стане толкова силна,че се чува всяка Космическа прашинка излязла от шумният ни дъх, ни завладява друго Аз.  Подобни метафори са глупост в прагматичността на ситуацията! Ежедневие извадено..

обновено на 09.04.20 в 14:27

Великденският онлайн концерт вече започна

Великденският концерт вече започна , каза в ефира на Радио Пловдив Евгения Тагарева, музикален педагог, композитор, поетеса, създател и директор на Лятна академия „Огънят на Орфей“. Всеки ден качвам видеозаписи на моята фейсбук страница. Идеята за концерта е най-вече в подкрепа за децата. С моите ученици правим три пъти годишно..

публикувано на 09.04.20 в 11:19

Напусна ни Гавраил Панчев

На 2 април 2020 г. на 65 години си отиде публицистът, изследовател и общественик Гавраил Панчев.  Автор, за когото знанието беше смисъл и живеене за другите. Той остави след себе си 9 книги и множество публикации в списания и вестници от 1992 г. насам. Завършил „Българска филология“ в Пловдивски Университет „П. Хилендарски“ през 1982 г., през..

публикувано на 08.04.20 в 16:44