Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обещахме открито управление и го спазваме

| обновено на 18.02.20 в 14:21

Не почувствах първите си 100 дни като толеранс, започнахме да решаваме проблемите от първия ден. Обещахме открито управление и го спазваме, вземаме решенията си на светло и на открито, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров при отчета на първите дни на екипа си. Той допълни, че „винаги може по-добре“, но е доволен от първите си 100 дни управление. Нищо няма да направим без консенсус, подчерта градоначалникът. Той допълни, че над 100 души са минали през 2-те му приемни досега, предстои и трета в най-скоро време.

Здравко Димитров се похвали, че още първите дни са успели да спасят 38 милиона лева по ОП „Региони в растеж“, по които имало забавена документация. Парите са предназначени за обновяване и развитие на градската среда.

Кметът отчете, че са започнали да решават проблемите в транспорта след среща с експерти от фирмата изпълнител „Индра“, за да облекчат трафика в града. Предстои обявяването на конкурс за 8 линии, като на новите превозвачи ще бъде предложено да пуснат специални автобуси сутрин и вечер за ученици и студенти, които да се придвижват бързо и лесно например от „Тракия“ до езиковите гимназии.

Димитров съобщи още, че ще бъде прекратен договорът за зоологическата градина и ще бъде обявена нова поръчка и за строителството й, и за надзора му. На строителя ще бъде платени извършените дейности. Един милион лева е издръжката на зоопарка, от които 100 000 лв. са за животните. На въпрос защо не бъде довършена зоологическата градина, след като прокуратурата не спира строежа, Димитров коментира: „Ако някой влезе сега там, може да стане съучастник“. 


Сред важните акценти в отчета за първите сто дни е изготвянето на инвестиционна програма, която обхваща следващите 4 години, а обектите в нея са на обща стойност 200 млн. лв. Всички тези проекти са насочени към решаване на най-наболелите проблеми на Община Пловдив във връзка с трафика, инфраструктурата и чистотата на въздуха.

Изготвена е документация за обявяване на обществена поръчка за 8 линии на масовия градски транспорт. В нея ще бъде включено и изискване за осигуряване на ученически автобуси, които сутрин и вечер да извозват децата, уточни кметът, който предложи тази идея с цел намаляване на трафика в пиковите часове. 


Направени са първи стъпки за създаването на денонощен педиатричен център, анализирани са общинските медицински звена. Има необосновано изтичане на средства към частни здравни заведения, като течът ще бъде спрян, зарече се кметът.

В края на месеца министърът на културата Боил Банов идва в Пловдив заедно с представители на френското посолство, които ще огледат къща „Ламартин“ в Стария град. Ще говорим с министъра и за визията му за развитие на Тютюневия град, защото там има големи инвеститорски интереси, но и голямо обществено внимание, каза още кметът Здравко Димитров. 


Галерия

Още от категорията

Само 1 нов случай на COVID 19 в Пловдив и областта днес

Само 1 нов случай на COVID 19 в Пловдив е потвърден днес. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването в късния следобед. Той е един от 12-те новорегистрирани пациенти с потвърдена проба за коронавирус, като 7 са в София, 3 в Стара Загора  и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. Така общо от началото на кризата в Пловдив и областта..

публикувано на 07.04.20 в 19:07

Три пловдивски ДКЦ-та вече правят тестове за Covid-19

В три пловдивски ДКЦ-та – Второ, Пето и Седмо вече се правят тестове за Covid-19, съобщи кметът Здравко Димитров. Продължават и усилията на градския кризисен щаб за оборудването на двете общински болници Св. Мина и Св. Пантелеймон с медицинска апаратура и кадри.  Председателят му д-р Калин Калинов отправи апел към дарители да помогнат със..

обновено на 07.04.20 в 17:55

В ДКЦ "Изток" отваря кабинет за болни от COVID-19

13 лекари и 8 медицински сестри са включени в графика на филтърния кабинет за преглед на пациенти със съмнения за COVID-19, който вече работи в  пловдивския район "Източен" . Днес кабинетът ще работи до 17 часа, от утр е ще е изцяло денонощен .  Това съобщи  шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов .  Той уточни,..

обновено на 07.04.20 в 17:54

Бебе на годинка е в болница със съмнения за коронавирус

Бебе на една година е прието в болницата в Карлово със съмнение за КОВИД-19.  Резултатите от взетата му проба ще станат ясни утре. В момента детето е в добро състояние. Седем души, негови близки, от днес са под карантина.  Семейството се е завърнало наскоро от Австрия. В момента детското отделение на болницата е затворено за дезинфекция...

обновено на 07.04.20 в 17:53

Мандра в село Маноле замърси отново река Черна

Мандра в село Маноле замърси река Черна за пореден път, установи  Екоинспекцията в Пловдив. Проверката е по сигнал на гражданин, че мандрата зауства оцветени в бяло отпадъчни води в река Черна.  Екипи на РИОСВ съвместно с Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по..

публикувано на 07.04.20 в 17:32