Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещахме открито управление и го спазваме

| обновено на 18.02.20 в 14:21

Не почувствах първите си 100 дни като толеранс, започнахме да решаваме проблемите от първия ден. Обещахме открито управление и го спазваме, вземаме решенията си на светло и на открито, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров при отчета на първите дни на екипа си. Той допълни, че „винаги може по-добре“, но е доволен от първите си 100 дни управление. Нищо няма да направим без консенсус, подчерта градоначалникът. Той допълни, че над 100 души са минали през 2-те му приемни досега, предстои и трета в най-скоро време.

Здравко Димитров се похвали, че още първите дни са успели да спасят 38 милиона лева по ОП „Региони в растеж“, по които имало забавена документация. Парите са предназначени за обновяване и развитие на градската среда.

Кметът отчете, че са започнали да решават проблемите в транспорта след среща с експерти от фирмата изпълнител „Индра“, за да облекчат трафика в града. Предстои обявяването на конкурс за 8 линии, като на новите превозвачи ще бъде предложено да пуснат специални автобуси сутрин и вечер за ученици и студенти, които да се придвижват бързо и лесно например от „Тракия“ до езиковите гимназии.

Димитров съобщи още, че ще бъде прекратен договорът за зоологическата градина и ще бъде обявена нова поръчка и за строителството й, и за надзора му. На строителя ще бъде платени извършените дейности. Един милион лева е издръжката на зоопарка, от които 100 000 лв. са за животните. На въпрос защо не бъде довършена зоологическата градина, след като прокуратурата не спира строежа, Димитров коментира: „Ако някой влезе сега там, може да стане съучастник“. 


Сред важните акценти в отчета за първите сто дни е изготвянето на инвестиционна програма, която обхваща следващите 4 години, а обектите в нея са на обща стойност 200 млн. лв. Всички тези проекти са насочени към решаване на най-наболелите проблеми на Община Пловдив във връзка с трафика, инфраструктурата и чистотата на въздуха.

Изготвена е документация за обявяване на обществена поръчка за 8 линии на масовия градски транспорт. В нея ще бъде включено и изискване за осигуряване на ученически автобуси, които сутрин и вечер да извозват децата, уточни кметът, който предложи тази идея с цел намаляване на трафика в пиковите часове. 


Направени са първи стъпки за създаването на денонощен педиатричен център, анализирани са общинските медицински звена. Има необосновано изтичане на средства към частни здравни заведения, като течът ще бъде спрян, зарече се кметът.

В края на месеца министърът на културата Боил Банов идва в Пловдив заедно с представители на френското посолство, които ще огледат къща „Ламартин“ в Стария град. Ще говорим с министъра и за визията му за развитие на Тютюневия град, защото там има големи инвеститорски интереси, но и голямо обществено внимание, каза още кметът Здравко Димитров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51