Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова инициатива за чиста градска среда тръгва от Пловдив

Нова инициатива за облагородяване на публични пространства започва от Пловдив сдружение „БГ Бъди активен“. Днес кметът на район Тракия Костадин Димитров, където бяха реализирани едни от най-успешните граждански проекти миналата година, обединени от платформата „АЗ,ТИ, ПЛОВДИВ“, предаде символично щафетата на петте нови общини, които ще се включат в нея - Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра. Очаква се през годината да се присъединят и по-малки населени места. Целта е привличането на все повече хора към създаването на по-чиста и красива градска среда. 

В Пловдив почистване на крайбрежието на Марица е една от първите инициативи на „БГ Бъди активен“ за тази година. Ще започне през април и ще продължи до октомври, включвайки множество доброволци. Ласка Ненова от сдружението разказва, че ще продължат активностите по облагородяване на Младежкия хълм, работата с пловдивските училища, както и сътрудничеството с район Тракия. 

Районния кмет Костадин Димитров е с очакване за създаването на още споделени пространства. Той разказа, че сред най-успешните проекти, плод на сътрудничеството между сдружението и ЖР "Тракия" през 2019-та, са тъй наречения "джобен парк" пред кметството, пейките от рециклирана пластмаса в близост до него и облагороденото пространство пред блок 272.

Работа в три училища, едно от които вече има своята зелена класна стая под небето, траш патрули, над 30 събития, по-голямата част от които - от програмата на Пловдив ЕСК и  повече от 150 доброволци – това е още равносметката от инициативите на "БГ Бъди активен" дотук.  

А за всички, които имат идеи за промяна на градската среда, спазвайки правилата за разделно събиране на отпадъци и излползвайки рециклирани материали, сдружение "БГ Бъди активен" призовава да ги намерят през сайта _Място България  и да ги споделят. 

Още - в репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49