Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова инициатива за чиста градска среда тръгва от Пловдив

Нова инициатива за облагородяване на публични пространства започва от Пловдив сдружение „БГ Бъди активен“. Днес кметът на район Тракия Костадин Димитров, където бяха реализирани едни от най-успешните граждански проекти миналата година, обединени от платформата „АЗ,ТИ, ПЛОВДИВ“, предаде символично щафетата на петте нови общини, които ще се включат в нея - Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра. Очаква се през годината да се присъединят и по-малки населени места. Целта е привличането на все повече хора към създаването на по-чиста и красива градска среда. 

В Пловдив почистване на крайбрежието на Марица е една от първите инициативи на „БГ Бъди активен“ за тази година. Ще започне през април и ще продължи до октомври, включвайки множество доброволци. Ласка Ненова от сдружението разказва, че ще продължат активностите по облагородяване на Младежкия хълм, работата с пловдивските училища, както и сътрудничеството с район Тракия. 

Районния кмет Костадин Димитров е с очакване за създаването на още споделени пространства. Той разказа, че сред най-успешните проекти, плод на сътрудничеството между сдружението и ЖР "Тракия" през 2019-та, са тъй наречения "джобен парк" пред кметството, пейките от рециклирана пластмаса в близост до него и облагороденото пространство пред блок 272.

Работа в три училища, едно от които вече има своята зелена класна стая под небето, траш патрули, над 30 събития, по-голямата част от които - от програмата на Пловдив ЕСК и  повече от 150 доброволци – това е още равносметката от инициативите на "БГ Бъди активен" дотук.  

А за всички, които имат идеи за промяна на градската среда, спазвайки правилата за разделно събиране на отпадъци и излползвайки рециклирани материали, сдружение "БГ Бъди активен" призовава да ги намерят през сайта _Място България  и да ги споделят. 

Още - в репортажа в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ако не се промени, политическата ситуация ще се изроди

"Кризата е чисто политическа. Тя не засяга държавата като функциониране, като институции. Напротив, видяхме, че  при всичките рискове от промените в Конституцията, чисто институционално се справихме и имаме служебна власт". Това заяви политологът Цветанка Андреева. Тя обаче уточни, че проблемите идват от политическата криза, която дестабилизира..

публикувано на 15.04.24 в 10:33

Ударите на Иран върху Израел не са нещо неочаквано за региона

Въпросите за ударите на Иран върху Израел са свързани с многопластови аспекти - исторически, геополитически, психологически, ако щете. Това обясни в предаването "Точно днес"  преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и геополитически анализатор проф. Марин Русев .  "Нищо ново, нищо неочаквано за региона", допълни той.  "Това е едно от вечните..

публикувано на 15.04.24 в 10:19
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

публикувано на 12.04.24 в 17:00

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14