Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редно е да се вдигат минималните доходи, а данъчните тежести да се стоварват върху най - богатите

Идва рисково време, но без опасности за лева до 2 години

Няма визия, идея, стратегия за България как да се отлепи от последното място в Европейския съюз!

Снимка: БНТ

Мерките, препоръчани от експерти на МВФ към българското правителство за вдигане на данъците, увеличение на максималния осигурителен доход и повече държавни разходи с цел намаляване на социалното неравенство, са закъснели с не повече от десетина години.  

Това заяви пред Радио Пловдив икономистът проф. Боян Дуранкев. Той припомни, че голямата криза, разтърсила света и Европейския съюз, беше през 2007-2008-ма година и приключи към 2012-та.

Данъчната политика се променя когато нещата вървят много добре, бързо нагоре т. е. 4-5 години след криза, отбеляза професорът. И обърна внимание, че в България вече има много солидна инфлация, която е надхвърлила допустимите 2 %.

Когато инфлацията е такава - 2 - 3- 4 % по линия на малката потребителска кошница, тогава не се пипат данъчните тежести, не се вдигат данъците за жилища, автомобили и т.н., тъй като хората трябва да компенсират по някакъв начин именно инфлацията.

По думите на проф. Дуранкев, обстоятелствата се променят допълнително от още няколко неща - Брекзит, търговската война на САЩ с Китай и леко охладнелите, дори почти замръзнали отношения с Русия, а всичко това влияе върху търговията. 

Така че, през 2020 година има доста рискови заплахи, за да се пипат данъците, категоричен е икономистът. 

Той обърна внимание, че 12 години след влизането на България в Европейския съюз страната ни не се е доближила дори до средата на страните - членки по жизнен стандарт. А това очначава изтичане на работна сила към другите страни. 

Редно и нормално е да се вдигат минималните доходи, а данъчните тежести да се стоварват върху богатите слоеве от населениетоСтабилността, в която се кръстиха всички, доведе до увеличаване на доходите на най - богатите и до възникването на доста силна олигархия, коментира Боян Дуранкев. 

Благодарение на тази стабилност, България се озова на първо място по неравенство в целия Европейски съюз, подчерта професорът. По думите му, това е причината МВФ, Световната банка, лидерите на страните от Евросъюза да гледат на България като на едно уникално изключение - данъчен конкурент на другите страни с неудачни финансови резултати.

Отношенията президент - премиер - главен прокурор:

Интересно е поведението на Светата Троица, в която всички гледат, вторачили поглед, и се кръстят. Така проф. Дуранкев коментира "престрелките" между Румен Радев, Бойко Борисов и Иван Гешев.

Според него няма визия, идея, стратегия за България как да се отлепи от последното място в ЕС и по какъв начин българите да остават с желание в собствената си страна. 

Очевидно е, че правителството няма в момента никакви решения. Неприятното е, че президентът, който има стратегически съвет, още не е излязъл със становище какво трябва да се промени. А обещаха до два месеца да изкарат Стратегия за България, тези които се занимават с разработката на неговата стратегия и тогава ще е любопитно да видим какво ще се предлага там, заяви проф. Дуранкев. 

По думите му, опозицията е много кротка в момента, мълчанието е пълно. Затова изглежда, че най - интересното нещо в момента е това, което прави главният прокурор

А той погна един богат българин, а такива богаташи в България - доста богати хора, са около 300 човека поне. 

Правителството има доста кусури и трески за дялане, каза Дуранкев и припомни, че то е разрешило години наред на най - богатите фирми да не плащат данък печалба. Акцизите и ДДС се плащат, всъщност, от крайните купувачи, посочи професорът. 

Той смята, че главният прокурор има много работа. 

Боян Дуранкев смята, че захващането на Иван Гешев с разследване на приватизацията е "кауза пердута"

Естествено, че тя беше бандитска, криминална в огромната си степен. Естествено, че далаверите бяха огромни. Естествено, че парите заминаха в офшорки и след това се върнаха уж под формата на чужди фирми. 

Така че, трудно ще хване следите, а и да ги хване - след дъжд качулка!

По думите на професора, в момента главният прокурор вдига един приятен шум. Но, само шумът и арестите не са достатъчни.

Това правителство не е способно да измисли как да стане промяната занапред, категоричен е Дуранкев. 

За еврозоната и страховете, свързани с въвеждане на еврото:

Страховете са не от еврото, а от промяната на курса на лева към еврото, заяви проф. Дуранкев. Той припомни, че е имало времена, когато хората са се редили и са обръщали левовете си в евро. По думите му, нещата сега са доста по - спокойни заради обещанието на правителството да не променя курса на лева към еврото.

Навлизаме в рискови времена, но те поне за една - две години не изглеждат опасни за състоянието на лева, убеден е икономистът. 

При влизането в еврозоната, разбира се, ни очаква една инфлация до 5 %, но това е далечен хоризонт - поне 2025 година.

Дуранкев припомни, че голямата уплаха е дошла от проф. Стив Ханке, който е известен лобист.

Това, което той ни плашеше, че ще станем като Гърция, няма да се случи, категоричен е проф. Дуранкев.

Той обаче предупреди, че много внимателно трябва да се борави с външния дълг на България, който е нараснал значително при последните три правителства, начело с Бойко Борисов.

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55