Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловци сведоха глава пред саможертвата на Васил Левски

| обновено на 19.02.20 в 15:47
7
В Карлово
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

С архиерейска Света литургия и панихида в памет на Васил Левски в родния му град Карлово започнаха възпоменанията по случай 147 години от неговата гибел. Дядо Арсений, викарният епископ на Пловдив, отслужи службите в черквата „Света Богородица“, където Левски е бил ръкоположен за дякон през 1859 година. 

По калдъръма в двора на черквата "Света Богородица" още преди служенията започнаха да се събират карловци и гости на града. Мнозина се спираха за снимка пред паното върху фасадата на сградата, върху което е изобразен Левски. То е дело на  карловеца Дечко Тодоров, разказа учителят Любомир Жеков, който идва тук всяка година на 19 февруари, но все повече не иска да изрича с думи какво точно за него е Дякона:

Даже никой не трябва да си позволява да казва нещо повече, защото започва това име да девалвира, въпреки старанието на хората да кажат нещо повече.Ако го оставят малко на мира,сигурно ще даде знак, че не трябва толкова да се шуми. Не разбирам защо трябва да бъде светец - той е свят пред хората, за които е живял и умрял. 

Лиляна Пашунова и Ани Атанасова идват тук с целия пенсионерски клуб от Пловдив, в който членуват. За тях Левски е вяра, надежда и трепет. Човек, от който все повече имаме нужда днес.

България има нужда от такива хора като Левски. Ако ги има, ще продължат делото му велико.

И докато в храма пред портрета на Левски като дякон епископ Арсений отслужваше панихидата и Архиерейската света литургия, отвън, където на метри е Средно училище "Васил Левски", възпитаниците му се подготвяха да тръгнат с шествие към площада с неговото име. За по-малките ученици  Левски е "велик герой, създал хиляда комитети, които са ни освободили". И заветите, които ни е оставил:

"Ако печеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само мене си" - помни Галин. 

А за единайсетокласниците Левски е пример, който ще бележи целия им живот: 

Човек трябва сам да реши дали е такъв белег. Ако реши, че иска да ръководи дпо някаква друга мярка, има пълното право. Но мисля, че тази мярка - васил левски - като личност, каточ овек, посветил целия си живот на освобождението на България, е много по-важно - казва Момчил.

Аз смятам, че не трябва да го приемаме само като легенда или икона. Аз лично го приемам като мой приятел, като човек, на когото мога да споделя. Нашето училище ни възпитава да ценим ценностите, които той е приел за святи и важни. И те са близо до сърцата ни - допълва Ева.

За щастие училището ни дава възможност на всички ученици да покажем своите таланти и така имаме възможността да се вдъхновим от неговата личност и да покажем какво можем - обобщава Йоана. 

В митинга-поклонение пред мемориала на Левски на площада с неговото име и тази година участваха военослужещи от 61-а Карловска бригада. А паметникът се отрупа с цветя. 

По-късно в Международния студентски конкурс на тема „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“ отличието за най-добро есе бе връчено на Диляна Тончева, бакалавър по специалност „Журналистика“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Творбата й бе класирана на първо място сред близо 40 есета на студенти и докторанти от България, Украйна, Молдова, Франция и Холандия.

Репортажът е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28