Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Левски означава, че все пак имаме бъдеще!

Защо, въпреки единодушното обединение около личността и подвига на Васил Левски, поне на този ден, днес отново сме разделени за всичко?  

Може би, защото и тогава, когато великият гений е отдал живота си, ние също сме били разделени. Но все пак, не можем да твърдим, че неговото време е било велико, а нашето – мерзко, коментира известният историк проф. Андрей Пантев.

Левски е самотник като всички легендарни герои. Преклонението пред тях става доста по-късно, показва историята.  

Левски умира нещастен. Все пак, имал е такава съдба, поради която не е доживял да види сбъдната мечтата си.  Защото има много примери на доживели, но разочаровани герои. Апостола също се е питал – дали си струва? Героите също са човешки същества. 

Но Левски става идол, именно защото не се е „реализирал“ след Освобождението. Не можем да си го представим като депутат, министър, губернатор...  Затова той остава мъченик, емблема и герой, пред който се прекланяме. Неговата тиха дейност е неговото величие, а не ако беше, примерно, като Робин Худ, каза проф. Андрей Пантев.

Все пак, има я България, а този свят човек е събрал в себе си най-възвишеното от онази епоха. Левски означава, че все пак имаме бъдеще, не сме чак толкова за себеомерзение.

И, може би, нашите внуци някой ден ще направят нещо, за което ние ще ги гледаме „от небето“ с одобрение и дори възторг, завършва с надежда големият български историк. 

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с проф. Андрей Пантев е в звуковия файл.
Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19