Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Насърчават детското четене с лекция в библиотеката

| обновено на 20.02.20 в 10:05

В програмата на „Младият Пловдив чете“  днес е включена тема за развитието на читателската интелигентност у децата. 

Лекторът  Валентина Стоева е с дългогодишен и иновативен  опит в насърчаване на детското четене. Тя е докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”  и председател на фондацията за насърчаването на детското четене „Детски книги“, носител е на званията „Посланици на библиотеките“ и „Рицар на четенето“.  

Лекцията ще се проведе в Народна библиотека „Иван Вазов“ с участието на  хора, които работят професионално с  деца – учители и преподаватели в детските градини, психолози. Ще се дискутират въпроси  като предизвикателствата пред четенето в дигиталната ера, защо учениците срещат затруднения с осмислянето при четене, как да се помогне на децата да изпитват удоволствие от четенето.

Ние, възрастните, е необходимо да направим преоценка на понятието четене. У нас обикновено четенето се приема като нещо не особено сериозно, като нещо, което е подходящо за свободното време. Например, да прекараш свободната си неделя с  книга в парка. А това не е така. Четенето е сложен, когнитивен процес, който не ни е даден, ние трябва да се научим на него и в този смисъл, четенето е от най-големите постижения на цивилизацията. И тъй като за всеки е отделен процес, към всеки, към всяко дете  трябва да се подхожда  индивидуално, първо от родителите, и да се формира самото научаване на четене, както и вкусът към книгите, не само към художествената литература“, казва  Валентина Стоева. 

Събитието се организира от  фестивала „Пловдив чете“  и фондация „Детски книги“, заедно с библиотеката.                      

Галя Митева разговаря с Валентина Стоева  може да чуете  интервюто в звуковия файл повече.
Още от категорията

"Извънредни мисли" - недостатъци в предимства

Открихме ли мечтите си във времето на изолация? Кратка пауза в забързаното ежедневие или реална опасност за случване на следващия ден? Въпрос на гледна точка?  Разкрихме ли същността си в огледалото на карантината? Еднакви ли са стремежите ни и какво всъщност е важно и ценно? В един и същи свят, в едно и също време, различнен поглед, случване...

обновено на 10.04.20 в 14:00

В "Срещите" разговор за история и духовен имунитет

Ден преди големия християнски празник Цветница „Срещите” ви предлагат повторение на разговора с Неда Антонова за все още неизлязлата й от печат книга „Безмълвие”-  Греховната младост на Паисий Хилендарски”. Един интересен разговор за историята, защото тя осигурява духовния имунитет на всеки народ.

публикувано на 10.04.20 в 11:48

COVID-19 във виртуална изложба "Плакат" на ученици

Учениците от Националната художествена гимназия  "Цанко Лавренов" - Пловдив твориха при дистанционното си обучение плакати по актуалната тема с коронавируса и неговото разпространение.  Гимназистите от 11 в клас представиха своите произведения в изложбата „Плакат". Всички са от специалност „Рекламна графика“ на НХГ „Цанко Лавренов“. Творбите..

публикувано на 10.04.20 в 08:03

"Извънредни мисли" - спешни мерки за културата

Предполагахме ли всичко, което ни се случи? Допускахме ли половината дори в ума си? Не, извън всеки драматизъм се замисляме, все пак. Когато тишината стане толкова силна,че се чува всяка Космическа прашинка излязла от шумният ни дъх, ни завладява друго Аз.  Подобни метафори са глупост в прагматичността на ситуацията! Ежедневие извадено..

обновено на 09.04.20 в 14:27

Великденският онлайн концерт вече започна

Великденският концерт вече започна , каза в ефира на Радио Пловдив Евгения Тагарева, музикален педагог, композитор, поетеса, създател и директор на Лятна академия „Огънят на Орфей“. Всеки ден качвам видеозаписи на моята фейсбук страница. Идеята за концерта е най-вече в подкрепа за децата. С моите ученици правим три пъти годишно..

публикувано на 09.04.20 в 11:19