Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не само у нас, но и в Европа зелените идеи в земеделието са в процес на конкретизиране

Милиарди евро за земеделие, опазващо природата и климата

Проф. Мартин Банов: Главният агроном е Господ, а България има потенциал да произвежда чисти храни с много високо качество

| обновено на 20.02.20 в 16:23

„Зелената архитектура“ в земеделието е основното направление на Общата селскостопанска политика на Европа за периода 2021 – 2027 година. Целта е приспособяване към промените в климата и опазване на околната среда.

Все още обаче не се знае как ще изглежда „позеленяването“ в отделните направления и какво ще бъде дофинансирането за „зелените“ мерки, които със сигурност ще струват пари. Едно е ясно – предвидени са по-високи базови „зелени“ изисквания към всички фермери като условие за получаване на субсидии.

Предизвикателствата и решенията за земеделието, свързани с климатичните и екологичните промени“ – това е темата на кръгла маса, която се провежда днес в рамките на изложението АГРА в Пловдив.

За зелените цели в европейското и българското земеделие Антоанета Петричанска разговаря с председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов.

Интервюто е в звуковия файл. 


Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Дезинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен..

публикувано на 26.03.20 в 16:06