Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Според общината това е пътя за ред в паркирането и за облекчаване на трафика

Зелената зона е неизбежна, обхватът ще се обсъжда

Предвижда се цената да 1.00 лв. на час престой, а картата за живеещите в зоната 60 лв. годишно

Проектът за зелена зона в Пловдив е с готовност до два месеца да се разгледа в Общинския съвет – това  е очакването на заместник - кмета по транспорта Тодор Чонов.

В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив той съобщи, че обсъденият в  Общинската комисия по безопасност на движението вчера обхват на зоната изглежда голям, но тепърва ще се подложи на обществено обсъждане и едва след него зелената зона ще се гласува от местния парламент. 

Първата стъпка за улесняване на трафика и паркирането е вече въведеното  еднопосочно движение, обясни Чонов. По думите му, то  дава положителни резултати. 

Зелените зони са следващата стъпка. В тях „срещу символични суми за живущите ще осигурим паркирането им“, каза заместник кметът и посочи, че ще се представи за обсъждане годишна цена от 60 лева.

 „Хората мисля, че ще бъдат доволни. 60 лв. на година, което е 5 лева на месец мисля, че е съвсем разумно, за да имаш осигурено паркомясто“, коментира той, подчертавайки, че така е в целия свят и няма как в Пловдив това плащане да се избегне. 

Идеята е още Синята зона да остане 2 лева в супер центъра на час, а в Зелената за същия период да се спира срещу левче. 

Това е, за „да имаме по-добър въздух и среда за живеене“, мотивира се Чонов. 

Зелената зона в пълния си обем трябва да се въведе до три, четири години. 

От нея обаче ще са изключени междублоквите пространства. Те са в приоритетите на районните кметове, които заедно с гражданите ще решават дали да създават в тях паркоместа или не.

По въпроса с винетките до близките на Пловдив населени места, докъдето се планира да се разшири транспортната схема на градските линии, Тодор Чонов очаква държавата да реши на централно ниво. По думите му, има искания за увеличаване на тези линии. 


Още от категорията

Всички политици искат част от баницата, а баница няма

Надявах се, че българските политици да се обединят в такава ситуация, но това не се случи, така политологът Татяна Буруджиева започна своя коментар за   последните политически страсти и популизма, избуяли в условията на извънредно положение, изразени в дебата за депутатските заплати и критиката на президента. В политиката има такива..

обновено на 07.04.20 в 16:02

В разпространението на Ковид-19 в Пловдив няма ескалация

31 са случаите на Ковид - 19 в Пловдив. Това съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева .  Тя каза в интервю за Радио Пловдив, че има един екстубиран пациент, което е успех на този етап от неговото лечение. Д-р Танчева поздрави колегите си с днешния професионален празник и специално пожела здраве за медиците от болниците: "Свети..

обновено на 07.04.20 в 11:31
Д-р Иван Маджаров

Повече от 85% заплащане за болниците сега е рекет

В условията на  извънредното положение продължаваме да информираме за: нови инициативи, промени в ход и празник насред пандемия. С д-р Иван Маджаров, председател на БЛС ще коментираме в деня на работещите в здравеопазването: как болниците ще се справят с 85% от очакваните средства. Тази мярка идва след свитата дейност на лечебниците заради..

обновено на 07.04.20 в 10:37

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев , общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив. Д-р Црънчев..

публикувано на 07.04.20 в 10:00

Шием маски и помагаме на героите на деня

В програма "Точно днес" разговор с  Елица Георгиева , управител на малко немско предприятие у нас, която разказва за решението да помогнат в кризата с COVID-19. Тя споделя опит как от фирма, която прави ветеринарни протези, те пренастроиха мощностите си - да шият маски. Елица Георгиева каза, че според нея "доброто също е заразно" и започна..

публикувано на 07.04.20 в 09:55