Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив проведе смислен дебат за най- престижните си награди

По покана на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив в Дома на културата вчера се проведе работна среща за представяне и обсъждане на постъпилите писмени предложения по проекта за нов Статут на „Награда „Пловдив” в областта на изкуството и културата.

В новия проект на Статута има няколко промени. 

Паричната премия ще е в размер на 2 000 лв., вместо досегашните 1000 лв. 

За първи път е включена възможност за удостояване със Специална награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата, която е в размер на 10 000 лв. 

Въведена е за първи път нова категория „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“. 

 Ново е и това, че наградените творци и творчески колективи и техните произведения ще се вписват в „Книга на Награда „Пловдив“ в областта на изкуството и културата“. Книгата ще се съхранява в специална витрина в отдел „Култура, археология и културно наследство“, достъпна за гражданите.

Редактирани и разширени  са някои от категориите, които стават: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика и танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства.

Предложения до посочената дата бяха внесени от Асен Асенов, Веселина Александрова, Евгений Тодоров, проф. Никола Лаутлиев, проф. Георги Манолов, Александър Секулов, Пенка Калинкова и Емил Миразчиев.

Всички участници изразиха мнение, че награди „Пловдив” трябва да бъдат по- разпознаваеми сред широката общественост в града, поради което трябва да се работи в посока популяризирането им и по-сериозно представяне на носителите на приза в отделните категории всяка година.

Председателят на Дружеството на пловдивските писатели Атон Баев предложи самата церемония да се разчупи и да се отвори към хората, като излезе от традиционните театрални или концертни зали и да се състои в градска среда, край реката или в Епископската базилика например.

Предложението на Асен Асенов оценките на заслужилите творци и колективи да се правят от едно общо жури, в което да не влизат пловдивчани беше отхвърлено. 

Предложено бе също музиката и танца да се извадят от обща категория и да се обособят в отделни.

Александър Секулов и Евгений Тодоров предложиха новият раздел „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства” да отпадне, но зам.-кметът Пламен Панов, а и мнозина в залата заявиха, че той трябва да присъства, тъй като така се разширява обхватът на творците, чийто усилия могат да бъдат признати. 

Представителите на градските музеи и галерии отбелязаха, че са намерили своето място в наградите с разширяване на една от категориите и добавянето на „Съхраняване на паметта“ в нея. „Ние това правим, затова сме музей“, каза шефът на ГХГ Красимир Линков.Още от категорията

В "Срещите" разговор за история и духовен имунитет

Ден преди големия християнски празник Цветница „Срещите” ви предлагат повторение на разговора с Неда Антонова за все още неизлязлата й от печат книга „Безмълвие”-  Греховната младост на Паисий Хилендарски”. Един интересен разговор за историята, защото тя осигурява духовния имунитет на всеки народ.

публикувано на 10.04.20 в 11:48

COVID-19 във виртуална изложба "Плакат" на ученици

Учениците от Националната художествена гимназия  "Цанко Лавренов" - Пловдив твориха при дистанционното си обучение плакати по актуалната тема с коронавируса и неговото разпространение.  Гимназистите от 11 в клас представиха своите произведения в изложбата „Плакат". Всички са от специалност „Рекламна графика“ на НХГ „Цанко Лавренов“. Творбите..

публикувано на 10.04.20 в 08:03

"Извънредни мисли" - спешни мерки за културата

Предполагахме ли всичко, което ни се случи? Допускахме ли половината дори в ума си? Не, извън всеки драматизъм се замисляме, все пак. Когато тишината стане толкова силна,че се чува всяка Космическа прашинка излязла от шумният ни дъх, ни завладява друго Аз.  Подобни метафори са глупост в прагматичността на ситуацията! Ежедневие извадено..

обновено на 09.04.20 в 14:27

Великденският онлайн концерт вече започна

Великденският концерт вече започна , каза в ефира на Радио Пловдив Евгения Тагарева, музикален педагог, композитор, поетеса, създател и директор на Лятна академия „Огънят на Орфей“. Всеки ден качвам видеозаписи на моята фейсбук страница. Идеята за концерта е най-вече в подкрепа за децата. С моите ученици правим три пъти годишно..

публикувано на 09.04.20 в 11:19

Напусна ни Гавраил Панчев

На 2 април 2020 г. на 65 години си отиде публицистът, изследовател и общественик Гавраил Панчев.  Автор, за когото знанието беше смисъл и живеене за другите. Той остави след себе си 9 книги и множество публикации в списания и вестници от 1992 г. насам. Завършил „Българска филология“ в Пловдивски Университет „П. Хилендарски“ през 1982 г., през..

публикувано на 08.04.20 в 16:44