Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

| обновено на 22.02.20 в 06:53

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров

Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да важат. Дали градските автобуси, които пътуват до тези села ще плащат винетки или не също трябва да бъде решено от АПИ. От друга гледна точка жителите на тези места работят в Пловдив, ползват инфраструктурата и не виждам защо толкова се възмущават. Имаше референдум в Ягодово за присъединяване към Пловдив, те отказаха. Случаят в София е много различен от случаите в Пловдив и общините Родопи и Марица.

Кметът заяви още, че Околовръстното на Пловдив по принцип може да стане път без винетни такси, но поддръжката му е твърде скъпа за възможностите на общината. Предстои проектиране, разширение, локали, преминаване на две нива, това са много пари и общината не може да поеме този ангажимент. Ако ги нямаше двете изкуствени общини Родопи и Марица, тогава нямаше да има тол – такси, но и данъците им щяха да постъпват в пловдивската община. Те така или иначе си работят тук, административните им центрове са в супер – центъра на Пловдив.

На срещата в понеделник, свикана от областния управител Дани Каназирева с кметовете за винетките, Здравко Димитров ще защити тезата си. В крайна сметка има закон, който важи за всички. 

Нямаме пари да поддържаме тези пътища, за да им се промени статутът от републикански на общински. Това заяви заместник-кметът на община „Марица“ Петър Минков. И той, и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов категорично отказаха да дадат каквито и да било изявления по темата с винетките. 


Още от категорията

Полицаи ще се тестват за COVID-19 с 1 000 бързи теста

Страната ни започва ударно тестване на 1 000 души „на първа линия“ за борба с коронавируса с бързи тестове. Как ще се провежда масовото тестване и какви резултати се очакват – разговор с пулмолога  д-р Александър Симидчиев , който е част от екипа на Медицинския експертен съвет към правителството. Д-р Симидчиев каза, че целта е да търсят хора, които..

обновено на 31.03.20 в 16:46

Актуализацията на бюджета беше неизбежна и навременна

Много е трудно да се оценят мерките на правителството, свързани с икономиката заради кризата с коронавируса, защото ситуацията е крайно необичайна и няма просто с какво да я сравняваме, коментира за Радио Пловдив икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Що се отнася за ревизията на бюджета, то тя звучи напълно обосновано и е..

публикувано на 31.03.20 в 15:05
Веселина Ботева (в средата) с хора, които получават патронажна грижа

Пловдив получава още 1,6 млн. лв. за патронажна грижа

Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната. Средствата са част от допълнителните 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, които вчера утвърди Министерството на труда и социалната политика.   Част от..

обновено на 31.03.20 в 12:50

До вчера лекарите бяха лоши, а сега им ръкопляскаме

Според последните данни от Националния оперативен щаб в Пловдив има още 3 случая с коронавирус. Така общият брой на заразените в града и региона е 24. Статистиката показва, че общо заразените са 379, 113 са настанени болница, 13 са интубираните, от общия брой на болните 57% са мъже, а 43%  са жени. Проф. Венцислав Мутафчийски информира, че 18 от..

публикувано на 31.03.20 в 11:58

Схемата 60/40 е неработеща и няма да се използва от фирмите

Заложената от правителството схема 60/40 е неработеща и няма да бъде използвана от българския бизнес. Това заяви в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той коментира решението всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса да..

публикувано на 31.03.20 в 10:43