Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

| обновено на 22.02.20 в 06:53

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров

Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да важат. Дали градските автобуси, които пътуват до тези села ще плащат винетки или не също трябва да бъде решено от АПИ. От друга гледна точка жителите на тези места работят в Пловдив, ползват инфраструктурата и не виждам защо толкова се възмущават. Имаше референдум в Ягодово за присъединяване към Пловдив, те отказаха. Случаят в София е много различен от случаите в Пловдив и общините Родопи и Марица.

Кметът заяви още, че Околовръстното на Пловдив по принцип може да стане път без винетни такси, но поддръжката му е твърде скъпа за възможностите на общината. Предстои проектиране, разширение, локали, преминаване на две нива, това са много пари и общината не може да поеме този ангажимент. Ако ги нямаше двете изкуствени общини Родопи и Марица, тогава нямаше да има тол – такси, но и данъците им щяха да постъпват в пловдивската община. Те така или иначе си работят тук, административните им центрове са в супер – центъра на Пловдив.

На срещата в понеделник, свикана от областния управител Дани Каназирева с кметовете за винетките, Здравко Димитров ще защити тезата си. В крайна сметка има закон, който важи за всички. 

Нямаме пари да поддържаме тези пътища, за да им се промени статутът от републикански на общински. Това заяви заместник-кметът на община „Марица“ Петър Минков. И той, и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов категорично отказаха да дадат каквито и да било изявления по темата с винетките. 


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11