Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скандалът, свързващ Борисов с пране на пари, е европейски

Днес в Народното събрание квестори се намесиха, за да предотвратят напрежение между депутати. БСП поиска оставката на премиера и правителството, заради манипулация на данни за икономическия ръст на икономиката. От Испания научихме, че премиерът Борисов пере пари. 
Скандалите следват един след  друг, а политологът проф. Евгений Дайнов коментира:     

Това, че Бойко Борисов е казал нещо, абсолютно нищо не означава от години. Днес казва едно, утре друго. Това не е провинциален скандал. Всички големи испански вестници до обяд бяха публикували материали за разследването на българския министър председател за пране на пари. Испанците му викат избелване на пари. Това означава, че още утре  във всички френски и германски вестници това е новината, която Европа ще обсъжда. Това е скандалът.

Проф. Дайнов попита: Вие вярвате ли му на Бойко Борисов? Румен Радев се обадил в Кремъл и е казал: Я подкупете един испански вестник, да накиснем Бойко Борисов. Вие вярвате ли, че в Испания се обажда някой от Кремъл и му казва: Ще ти дам 300 рубли, ти накисни българския премиер.

Проф. Дайнов заяви, че даже в България тези неща не се случват по този начин. Вероятно само в някоя малка община. Той уточни, че като гражданин на Европа може да разчита на испанската полиция да се захване с нещо, за което в България има страх. Може да разчита, че Европа ще проговори за нещо, което тука се покрива, потулва и мачка. 

Защо в България няма реакция, въпросът е риторичен. Вече информационният поток не може да бъде спрян, за да остане нещо скрито, някой трябва да отреже интернет и да направи Берлинска стена, което няма как да стане.  

Бойко Борисов успя да откъсне България от европейските нрави и да направи феодално-провинциално владение, в което лъжата, измамата и манипулацията са по-силни от истината и фактите. Дълго време му минаваха номерата. В ЕС сме виждали президенти и министър-председатели да подават оставки за много по-малки неща. Ако министър-председателят е гражданин на Европа и европейски политик, трябваше да подаде оставка още в 9 часа сутринта.

Относно шествието, водено от президента Румен Радев на 19-ти февруари, проф. Дайнов коментира, че вероятно хора от БСП доста умело се опитват да превърнат във видимо това, което всички знаят, включително и Бойко Борисов. Президентът Радев се радва на огромна гражданска подкрепа. БСП като ГЕРБ започнали да имитират народен ентусиазъм и така изложили президента.

Пред новината, че българският министър председател е разследван за пране на пари, всичко друго бледнее. Аз очаквам Румен Радев да се произнесе по теорията на Бойко Борисов, че се е обадил в Кремъл и е казал: Дайте някакви рубли на испанската преса да окепазят ония отсреща.

Интервюто с политолога проф. Евгений Дайнов е в звуковия файл.


Още от категорията

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150..

публикувано на 26.11.20 в 10:48

Пловдивски депутат от БСП пожела да учителства в кризата

Народни представители от БСП обявиха готовност да станат преподаватели в училищата.  Депутатът от 17 избирателен район Пловдив  Област Веска Ненчева се е регистрирала в Банката с кадри за заместващи учители.  Тя е подала писмо до началника на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова, в което е посочила, че може да..

обновено на 26.11.20 в 10:41

Днес учителите са много по-подготвени, отколкото през март

„Категорично сме готови да преминем към онлайн обучение и с учениците в началния курс в ОУ „Райна Княгиня“. При нас се обучават общо 900 ученици, като тези – от І до ІV клас – над 400 деца, са разпределени в 20 паралелки. Готови са виртуалните класни стаи, учителите са добре обучени. А вчера проведохме и тест на онлайн платформата,..

публикувано на 26.11.20 в 10:14

Новите мерки няма да засегнат тежко икономиката

"Чисто икономически резултатите от новите ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса няма да бъдат толкова негативни, защото няма да има пълно затваряне. Това ще засегне главно сферата на услугите и образованието, а останалите сектори няма да бъдат пряко засегнати". Прогнозата направи по Радио Пловдив макроикономистът проф. Ганчо..

публикувано на 25.11.20 в 16:44

Дистанционното обучение може да навреди на децата

С отворено писмо до премиера, вицеприемиери, министрите и медиите  Българската асоциация на частните училища реагира остро срещу  преминаването на  дистанционно обучение във всички училища в страната и поиска  преразглеждане на предложението на здравния министър за затваряне на образователна система, както и  на възможност за частично и..

обновено на 25.11.20 в 15:35