Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екоминистърът на проверка след новото замърсяване на Юговска и Чепеларска

| обновено на 22.02.20 в 09:09

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска с цианиди, което беше установено вчера. В проверката ще участват областният управител Дани Каназирева и експерти, представители на структурите на МОСВ, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, РИОСВ-Смолян и РЗИ.

Проверката ще започне тази сутрин от разклона за Югово на пътя Асеновград-Смолян.

Късно вчера при извършено контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска, бяха установени наднормени концентрации на цианиди, при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.  Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка на случая.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за  необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

„От наша страна сме предприели всички необходими действия, уведомени са всички институции, включително и органите на реда. ВиК ще вземат проби и  ще следят за качеството на питейната вода. Напоителни системи ще затворят съоръженията, които отвеждат водата до каналите за напояване и рибарниците, обясни областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че след проверката ще бъде проведена  работна среща в областната администрация с участието на министър Димитров.


Още от категорията

Мъж е задържан за убийство в Пазарджик

Криминалисти от РУ-Пазарджик задържаха мъж за извършено от него убийство. За инцидента е съобщено в полицията снощи малко след 21 часа. В апартамент в града е намелен мъртъв 31-годишен мъж. По-късно е задържан собственикът на апартамента - 52-годишен от Пазарджик. Мъжът е криминално проявен и осъждан. Открити и иззети са и веществени доказателства,..

обновено на 05.04.20 в 21:01

Рудозем обяви бедствено положение

Смолянската община Рудозем е в бедствено положение, заради обилния снеговалеж, който достигна до 80 см. на определени места и предизвика аварии в електропреносната мрежа.   Към момента сериозна е аварията по далекопровода на ЕСО от 110 киловолта и всички населени места от община Баните ще останат без ток през цялата нощ. Надяваме се, че утре..

публикувано на 05.04.20 в 20:47

9 нови случаи на коронавирус у нас

По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 9 нови случаи, като 5 от тях са в София, а и по един в Смолян,  Благоевград, Стара Загора и Хасково. 531 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас  За две нови жертви на коронавируса у нас съобщиха от здравното министерство. Починали са две пациентки на "Пирогов" на 75- и 60-годишна..

обновено на 05.04.20 в 18:38

Разрушени са диги на Марица край Септември

След падналите обилни валежи са разрушени две защитни диги на река Марица в землището на град Ветрен, община Септември.  Община Септември обяви частично бедствено положение за района на разрушените диги , каза пред Радио Пловдив областният  управител Стефан Мирев.  "На левия и на десния бряг има участъци от дигите, които са в голямата си част..

публикувано на 05.04.20 в 15:15

Зимни проблеми в Смолянско

Поради силен вятър, снегонавявания и ограничената видимост се затварят за движение пътя Лъки – Рожен, пътя Момчиловци - местонста Момина вода, както и пътя от Рожен до Националната астрономическа обсерватория.   Ограничено е движението на автомобили над 12 тона през проходите Рожен, Превала и Пампорово. Пътните настилки се почистват. Снежната покривка..

обновено на 05.04.20 в 12:20