Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинение на двамата задържани за замърсяването на р. Юговска

| обновено на 23.02.20 в 17:32

Районната прокуратура в Асеновград повдигна обвинение на управителя на "Лъки Инвест" АД и на отговорника на хвостохранилището на дружеството за това, че са допуснали замърсяване с цианиди на водите на река Юговска. 

84-годишният управител Любен Васев и 55-годишният Румен Караисенов са задържани с постановления на наблюдаващия прокурор за 72 часа.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 30 000 лева, за това, че са допуснали замърсяването на реката, каза прокурор Венелин Савов от Районната прокуратура в Асеновград. 

Той допълни, че има данни, че има опит за прикриване на незаконното изливане на вредни вещества в реката. 

Разследването по случая продължава. 

Припомням, замърсяване с цианиди 20 пъти над нормата бе регистрирано в реките Юговска и Чепеларска в събота сутринта. Причината е изливане на води от хвостохранилището на предприятието „Лъки Инвест“ от незаконно заустена тръба в реката. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художествената гимназия в Смолян с изложба в Парламента

Изложба на ученици от 9 до 12 клас от Професионалната гимназия по приложни изкуства-Смолян ще бъде открита днес в Мраморното фоайе на Народното събрание. Изложбата, е  озаглавена "Родопа - люлка на таланти" и представя 28 живописни творби.  Целта на изложбата е да представи на широката публика творческите постижения на учениците и да подчертае значението..

публикувано на 24.07.24 в 07:06

Гореща сряда със следобедни дъждове, на места с градушка

И в сряда времето ще бъде топло, със слънчева сутрин и следобедни превалявания.  По обед и следобед от северозапад ще започне да се образува купеста и купесто-дъждовна облачност. Предимно над северозападната половина от страната ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. Максималните температури ще са..

публикувано на 24.07.24 в 06:56

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49