Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

| обновено на 26.02.20 в 17:03

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция, най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО, заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева, която се оказа близка до ВМРО.

Причината е, че все пак ВМРО трябва да защити по някакъв начин своите хора, а мълчанието не е добър знак. Това не е първата остра реакция, смята политоголът. Той припомни думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, че ареста на бившия екоминистър Нено Димов е "политическо убийство". Сега по същия начин се напомня, че това не е ок. Явно става дума за изтърван синхрон между партньорите в коалицията, каза Стефанов.

Процесите пораждат политическо напрежение, това е като физически закон, но за обществените процеси. Вероятно напрежението ще продължи, но този път с друг център. Все пак здравата политическа логика е, че нямат полза от такива конфликти. Засега според мен коалицията е стабилна, но не излъчва стабилност, обясни политологът.

Анастас Стефанов коментира и скандала от последните дни, придобил публичност като "къщата в Барселона". Това е неприятна ситуация, но не за първи път се сервира на българското общество. Трезвата преценка показва, че ако реално нещо съществува, то досега испанската страна щеше да прояви активност. 

Това е тема, която цели засилване на политическото напрежение, смята политологът. Вижте кога се повдига тази тема - през 2015 г., преди 2 години - преди изборите и т.н., после затихва и отново, и отново се повдига. Тази спорадичност в сходна ситуация показва, че винаги става в напрегнати, размирни времена, а това делегитимира автентичният характер на темата. Не е изключено да е и фалшива новина, която цели политическо изостряне, каза политологът Анастас Стефанов. 

Цялото интервю е в прикачения файл.

Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03