Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българските производители на водоплаващи губят пазари

Днес собственици на птицеферми се събраха на среща в Раковски, на която обсъдиха мерки за справяне с инфлуенцата по птиците. Темата коментира  Иван Йовчев, съпредседател на Сдружението на производителите на водоплаващи в България. Птичият грип е установен в 3 обекта в Пловдивска област - в 2 стопанства за патици и 1 за кокошки и пилета. 
Иван Йовчев заяви, че последните три проби са отрицателни, но зимният период по негови предположения се оказва рисков. Причината е, че вероятно отвън влизат птици, които търсят топлина и храна. Той уточни, че в птицефермите се спазват правилата за биосигурност и на всеки вход има филтър за обеззаразяване.

Загубата е глобална, защото за година и половина никой не може да стъпи на пазара на трети страни. Няма да приемат стока от България. За съжаление, тъкмо започнаха офертите от Япония, която е вторият голям потребител в света и болестта отново се разпространи. В района на Раковски има голяма концентрация на птицеферми, някъде около 40, и всички търпят загуби, каза производителят.

Според Иван Йовчев е необходима по-голяма субсидия за хуманно отношение към птиците. Парите са намалени на милион и половина за водоплаващи, където се използва повече ръчен труд, а за кокошки и бройлери се разпределят 35 милиона, посочи той.  

Интервюто с Иван Йовчев е в звуковия файл. 


Още от категорията

В кризата - безлихвен кредит от държавата, а не бърз кредит!

Хората, които са изпаднали в сериозно затруднение с належащи разходи дори дотам, че да не могат да си плащат сметките за ток, вода - най - неотложните разходи на домакинството, да не прибягват към бързите кредити , а да прибягнат към безлихвен кредит, който ще им помогне в следващите няколко месеца да се справят точно с най - належащите си..

публикувано на 30.03.20 в 16:57

Обещанието за електронно здравеопазване е само PR акция

Съобщението, което направи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, че до края на годината ще имаме електронно здравеопазвене е PR, не е нищо друго. Коментарът е на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.   Това е третото обещение на Кирил Ананиев и предишните две не се изпълнени, припомни Кацаров.  Най-..

публикувано на 30.03.20 в 16:18

Мерките в подкрепа на бизнеса са крайно недостатъчни!

Ваня Григорова  икономически експерт на КТ „Подкрепа“,  коментира схемата 60 - 40 за подпомагане на бизнеса в условията на кризата, предложена от правителството. Държавата трябва задължително да подкрепи работниците и икономиката, но тези мерки, които се предлагат, са крайно недостатъчни , заяви Григорова, като допълни,че трябва да се..

публикувано на 30.03.20 в 15:59

Целият състав на полицията контролира карантината

От днес цялата пловдивска полиция се включва в контрол по спазването на противоепидемичните мерки в града и населените места в областта.   Със заповед на началника на Областната дирекция на  МВР ст. комисар Йордан Рогачев  се прекратяват всички отпуски на полицаите.   На национално ниво, той отправя предложение да бъде..

обновено на 30.03.20 в 14:43

Отпадане на НВО за 4 и 10 клас искат 80% от директорите

Досега се справяме изключително успешно, като в дистанционното обучение досега са се включили повече от 97% от училищата в страната и над 85% от учениците участват в различните елементи на дистанционното обучение, заяви Диан Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. По думите му, директорите и..

публикувано на 30.03.20 в 10:46