Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските производители на водоплаващи губят пазари

Днес собственици на птицеферми се събраха на среща в Раковски, на която обсъдиха мерки за справяне с инфлуенцата по птиците. Темата коментира  Иван Йовчев, съпредседател на Сдружението на производителите на водоплаващи в България. Птичият грип е установен в 3 обекта в Пловдивска област - в 2 стопанства за патици и 1 за кокошки и пилета. 
Иван Йовчев заяви, че последните три проби са отрицателни, но зимният период по негови предположения се оказва рисков. Причината е, че вероятно отвън влизат птици, които търсят топлина и храна. Той уточни, че в птицефермите се спазват правилата за биосигурност и на всеки вход има филтър за обеззаразяване.

Загубата е глобална, защото за година и половина никой не може да стъпи на пазара на трети страни. Няма да приемат стока от България. За съжаление, тъкмо започнаха офертите от Япония, която е вторият голям потребител в света и болестта отново се разпространи. В района на Раковски има голяма концентрация на птицеферми, някъде около 40, и всички търпят загуби, каза производителят.

Според Иван Йовчев е необходима по-голяма субсидия за хуманно отношение към птиците. Парите са намалени на милион и половина за водоплаващи, където се използва повече ръчен труд, а за кокошки и бройлери се разпределят 35 милиона, посочи той.  

Интервюто с Иван Йовчев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава тенденцията да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42