Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви 

Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно ниво.

Д-р Панайотова уточни, че в четвъртък ще станат  известни резултатите на  приетото в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св.Георги“ с температура и ларингит  7-годишно дете, пребивавало в европейски държави. Пробата е изпратена в Националната референтна лаборатория днес. 

Мерките, които трябва да предприемат хората срещу коронавирус са аналогични на тези при грип, тъй като и двете  заболявания са респираторни и имат обща симптоматика. 

Отчита се и завишаване на случаите на сезонен грип тип В и хората не трябва да мислят, че всяка кашлица и температура са коронавирусна инфекция. Могат да се притесняват само хора, които са пребивавали в места, където е имало случаи на коронавирус, заяви още д-р Милена Панайотова. 
Още от категорията

За да изпълни човек нещо, трябва да му създадеш условия

"Трудна ситуация, меко ще прозвучи" – така определи момента за общинските болници председателят на тяхното сдружение д-р Неделчо Тотев, който ръководи и общинската болница в Чирпан: Проблемите са не само от това, че не можем да заработим месечните лимити, а и от непрекъснато променящите се изисквания, които се поставят..

публикувано на 06.04.20 в 16:12

Тепърва очакваме проблеми в трудовите правоотношения

Какви са трудовите ни права по време на извънредно положение и карантина, обясни директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. Важно е да се знае, че неплатеният отпуск може да се разреши само със съгласието на работника, иначе работодателят едностранно няма право да му го даде , посочи Атанас Чернаев. Неплатеният отпуск не е обвързан..

публикувано на 06.04.20 в 15:44

Полиция и медиатори следят за реда сред ромите в Пещера

Сред жертвите на Covid-19 за последното денонощие е и 72 годишен мъж от квартал Луковица в Пещера. Това е първи случай на починал от заразата в пазарджишка област.  Друг жител на квартала е настанен в инфекциозното отделение на пазарджишката болница в тежко състояни е, съобщи кметът на Пещера Йордан Младенов. „Продължаваме да ги проверяваме,..

обновено на 06.04.20 в 15:28

Лечението на онкоболните в Пловдив е гарантирано

Въведените противоепидемични мерки срещу Covid-19 не възпрепятстват лечението на пациенти с онкологични заболявания. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Парашкев Цветков, директор на Комплекесен онкологичен център-Пловдив. Заради епидемията плановите операции и профилактичните прегледи са преустановени временно. Доктор Цветков обаче..

обновено на 06.04.20 в 15:24

Хората очакват държавническа, а не партийна политика

Политологът доц. Антоний Гълъбов коментира актуализацията на държавния бюджет на второ четене, под знака на коронавируса. Според него, няма да се стигне до пълната опция за увеличаване на външния дълг. По-скоро, това е възможност за управление на публичните финанси. Ясно е, че икономиката и фискалната система ще претърпят щети, в резултат на..

публикувано на 06.04.20 в 11:21