Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Идват 37 милиона лева за строежа на пловдивски стадиони

Предстоят разговори с футболните клубове за разпределението на сумата, заяви зам.- кметът Георги Титюков

| обновено на 27.02.20 в 17:16

Правителството отпусна 37 милиона лева за спортната инфраструктура на Пловдив. Средствата бяха гласувани на заседанието на МС и са предназначени за строежа на стадионите на футболните клубове "Ботев" и „Локомотив".

Парите са осигурени след като кабинетът се отказа от закупуването на нов правителствен самолет. „Мисля, че по този начин нашите ангажименти към спортната общност в Пловдив да до голяма степен изпълнени“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Зам.- кметът Гееорги Титюков коментира възможностите за разпределение на средствата, които отпусна  правителството за спортна инфраструктура в Пловдив

Различните футболните клубове има различен прочит как да се случи това, но тепърва предстоят разговори с "Ботев", "Локомотив", "Спартак" и "Марица", отбеляза Титюков.

По думите му  единственото сигурно към момента е , че средства не могат да бъдат насочени към стадион "Тодор Диев", тъй като той е общинска собственост, но е подписан концесионен договор със ФК „Спартак“ .

 Сумата от 37 милиона лева не е достатъчна за стадион „Пловдив“, каза още зам.-кметът.

Титюков подчерта, че има проектна готовност за няколко спортни обекта – спортен комплекс Дунав, който се изгражда в монета, плувния комплекс Младост, както и физкултурни салон на училище „Екзарх Антим Първи“ и Езикова гимназия „Иван Вазов“

Правителството гласува и 25 милиона лева за за изграждане и оборудване на физкултурни салони в 50 училища в цялата страна, от които 39 са общински, а 11 са държавни. Най-голямото е в Пловдив - СУ „Найден Геров“ с 1292 ученици, най-малкото е в Асеновград - ОУ „Ангел Кънчев“ с 393 ученици. 

С реализирането на този първи етап на програмата ще бъдат обхванати 30 554 ученици.

Спортният министър Красен Кралев обясни, че вече има създадени идейни проекти за изграждане на физкултурни салони като прогнозната максимална цена е до 1 милион лева за всеки с включено пълно оборудване и климатизация. 

Проектът предвижда напълно оборудвана зала с от две до четири съблекални, две учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая  и складово помещение.

Салонът е с височина от осем метра и обща квадратура на игралното поле от 500 до 700 квадратни метра в зависимост от нуждите и възможностите на училището. Размерът на административната част – от 150 до 220 кв. м. По думите на спортния министър, до двадесет дни се очаква проектите да бъдат напълно и подробно разработени.

Реализацията ще зависи от училищното ръководство, от ръководството на общината, в която се намира училището и от изпълнителя на проекта.

Успоредно със срока за съгласуването ще вървят и процедурите за избора на изпълнител по съответните места. Избраните изпълнители на проектите ще получат напълно и подробно изработен и съгласуван със съответната община проект, който ще бъде готов за изпълнение. “Надяваме се до една година да открием първите физкултурни салони по програмата”, заяви още Красен Кралев.


Още от категорията

Полицията засече двама души в пловдивско, нарушили карантината

Жена от Труд и мъж от Калековец бяха засечени от полицията да нарушават карантината, под която са поставени, след като се прибрали от чужбина. При извършена проверка от служители на РУ Труд и РЗИ днес  е установено, че 42-годишна жителка от селото, която се е прибрала на 16 март от Германия, не спазва наложената и карантина.  В две последователни..

обновено на 28.03.20 в 19:51

Призив за помощ в МБАЛ-Велинград за отделение за коронавируса

Разраства се разпространението на COVID-19 в страната и все повече области отчитат заразени. Във връзка със заповедта на Министъра на здравеопазването за подготовка на отделения за лечение на пациенти, инфектирани с коронавирус, в „МБАЛ-Велинград“ ЕООД е необходимо  преоборудване на болнични стаи. Средствата, нужни за закупуване на апаратура за..

публикувано на 28.03.20 в 19:30

Нови два случая на коронавирус в Пловдив, болната е от УМБАЛ "Св. Георги", има 1 в Смолян

За 18 нови случаи на коронавирус докладваха следобед от Националния оперативен щаб.  Така общо заразените в страната стават 331 души. Сред новите случаи има 1 от Смолян, 5 в Благоевград, 2 във Варна, 8 в София и 2-ма в Шумен.  Щабът съобщи за още един починал от заразата, така смъртните случаи у нас стават 6. Новият положителен случай на..

обновено на 28.03.20 в 19:22

Пада карантината на болницата в Пещера

Отменя се карантината  на вътрешното отделение на болницата в Пещера, където от седмица  са изолирани 22 медицински работници и 13 пациенти. Това реши на извънредно заседание областния кризисен щаб в Пазарджик. На онлайнбрифинг областният управител на Пазарджик Стефан Мирев съобщи, че всички повторни проби поставените под карантина са отрицателни: "С..

публикувано на 28.03.20 в 19:18

Калояново и Куклен дариха пари за защитни облекла на медици

Със свои решения местните съвети на двете общини отпуснаха средства за закупуването на близо 500 защитни облекла от най-висок клас, съобщи областният управител Дани Каназирева. Те ще бъдат разпределени от Областния щаб в лечебните заведения в Пловдив и областта, които ще поемат пациенти с коронавирус „Благодаря на съветниците и на кметовете на общините..

публикувано на 28.03.20 в 17:25