Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив взема мерки срещу заразата от коронавирус

Място за паника и безпокойство в Пловдив и областта няма, коментира Дани Каназирева

| обновено на 27.02.20 в 15:04
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Две училища в Пловдив "Алеко Константинов" и "Александър Първи", както и още две в Раковски, са в грипна ваканция до понеделник. Това обяви директорът на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева Манчева след заседанието на Областния кризисен щаб с мерки срещу коронавируса. 

Той беше сформиран по разпореждане на здравните власти у нас и е под егидата на областния управител Дани Каназирева. 

Втората грипна вълна, заради която децата от 4-те училища са във ваканция, няма нищо общо с Ковид -19, подчерта Каназирева. Очаква се епидемични мерки и ваканция в близките дни да се обяви и за други учебни заведения, тъй като има увеличение на острите респиратортни заболявания в региона и се повишават училищата, в които над 70% от децата са заболели.

Кризисният щаб, който ще следи и координира всички дейности по заразата с коронавирус, е предприел всички предварителни мерки и има готовност в случай на заболял да реагира.

Засега у нас няма регистриран случай на заболяването. В Пловдив една жена е в Инфекциозна клиника, постъпила без клинична картина по свое желание, и чака резултат. Студентка, летяла от Германия през Рим и Истанбул, е под препоръчаната карантина. Под карантина все още са и учениците от Математическата гимназия.

Наблюдава се летището, осигурени са и легла в по-големите болници в случай на нужда: 46 в УМБАЛ „Св. Георги“, 36 в Окръжна болница, 10 във Военна болница, а Кожна клиника е в готовност да отдели също от своята леглова база. От областта има подсигурени и 10 места в болницата в Карлово.

На летище Пловдив дежури екип от 4-ма служители на РЗИ. Те проверяват с дистанционни термометри пристигащите от двата полета седмично. Състоянието им се контролира и от термовизионна камера, както и от медицинска сестра, която следи на монитор от кабинет показанията. На място е осигурен излолатор, а линейката на летището е оборудвана.

Общинските лечебни заведения са получили указания да се снабдят с дезинфектанти, съобщи д-р Калин Калинов.  Община Пловдив търси да купи и маски, които да им предостави. 

Властите са категорични, че не бива да има паника и призовават за лична дисциплина. Превантивно се препоръчва ограничаването на масовите мероприятия, а всеки, който има притеснения и съмнения - да си направи бърз тест за обикновен грип. 

Щабът ще заседава всяка седмица, като следващото заседание ще е на 4 март.

Още от категорията

Полицията засече двама души в пловдивско, нарушили карантината

Жена от Труд и мъж от Калековец бяха засечени от полицията да нарушават карантината, под която са поставени, след като се прибрали от чужбина. При извършена проверка от служители на РУ Труд и РЗИ днес  е установено, че 42-годишна жителка от селото, която се е прибрала на 16 март от Германия, не спазва наложената и карантина.  В две последователни..

обновено на 28.03.20 в 19:51

Призив за помощ в МБАЛ-Велинград за отделение за коронавируса

Разраства се разпространението на COVID-19 в страната и все повече области отчитат заразени. Във връзка със заповедта на Министъра на здравеопазването за подготовка на отделения за лечение на пациенти, инфектирани с коронавирус, в „МБАЛ-Велинград“ ЕООД е необходимо  преоборудване на болнични стаи. Средствата, нужни за закупуване на апаратура за..

публикувано на 28.03.20 в 19:30

Нови два случая на коронавирус в Пловдив, болната е от УМБАЛ "Св. Георги", има 1 в Смолян

За 18 нови случаи на коронавирус докладваха следобед от Националния оперативен щаб.  Така общо заразените в страната стават 331 души. Сред новите случаи има 1 от Смолян, 5 в Благоевград, 2 във Варна, 8 в София и 2-ма в Шумен.  Щабът съобщи за още един починал от заразата, така смъртните случаи у нас стават 6. Новият положителен случай на..

обновено на 28.03.20 в 19:22

Пада карантината на болницата в Пещера

Отменя се карантината  на вътрешното отделение на болницата в Пещера, където от седмица  са изолирани 22 медицински работници и 13 пациенти. Това реши на извънредно заседание областния кризисен щаб в Пазарджик. На онлайнбрифинг областният управител на Пазарджик Стефан Мирев съобщи, че всички повторни проби поставените под карантина са отрицателни: "С..

публикувано на 28.03.20 в 19:18

Калояново и Куклен дариха пари за защитни облекла на медици

Със свои решения местните съвети на двете общини отпуснаха средства за закупуването на близо 500 защитни облекла от най-висок клас, съобщи областният управител Дани Каназирева. Те ще бъдат разпределени от Областния щаб в лечебните заведения в Пловдив и областта, които ще поемат пациенти с коронавирус „Благодаря на съветниците и на кметовете на общините..

публикувано на 28.03.20 в 17:25