Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прекратиха концесиите на дружествата „Холсим“ и „Пътища“ АД

Край на праха, затвориха кариерите над Белащица

Жителите на близките села празнуват!

| обновено на 27.02.20 в 15:50


Със заповед на министъра на енергетиката са прекратени концесиите на дружествата „Холсим“ и „Пътища“ АД, които добиват инертни материали на кариерите над Белащица. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който инспектира кариерите заедно с кметовете на Пловдив и Родопи – Здравко Димитров и Павел Михайлов, както и областния управител Дани Каназирева. 

Концесиите се прекратяват заради нарушение на екологичното законодателство.

Става дума за запрашаване, за липса на оросителна инсталация-неща, които са констатирани и по-важното, с влезли в сила наказателни постановления. Единият концесионер има две влезли в сила и едно, което е в процес, а другият концесионер има две влезли в сила също.

На въпрос каква ще е процедурата с искането на "Холсим" да разработва ново находище, Жечо Станков каза: Знаете, че трябва да бъде направен ОВОС. Този ОВОС съответно трябва да бъде съгласуван с гражданите на място.

Припомням, че до това решение се стигна след поредица от протести на хората, живеещи в близост. Тази сутрин в Пловдив пред сградата на Община "Родопи" се проведе поредният, при който над 100 души от Белащица и околните селища протестираха срещу добива на инертни материали от кариерите над селото. 




Още от категорията

1 нов случай на коронавирус в Пловдив

1 нов случай на заразен с коронавирус в Пловдив е отчетен, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Мутафчийски. Става дума за мъж на 64 години, който е настанен в болница „Каспела“. В Пловдив общият брой за заразените става 30, 14 от тях са в болница, от които четирима са интубирани. Общо в страната доказаните случаи на..

обновено на 05.04.20 в 12:20

Зимни проблеми в Смолянско

Второ денонощие продължават валежите от дъжд и сняг в Смолянска област. Поради обилен снеговалеж е ограничено  движението на автомобили над 12 тона през проходите Рожен, Превала и Пампорово. Пътните настилки се почистват. Снежната покривка по високите части на областта е около 70 см. Дъжд вали в районите с по-ниска надморска височина. Няма бедстващи..

обновено на 05.04.20 в 12:20

Дъждът активизира свлачище над Асеновград

     Свлачище затвори тази сутрин пътя между Асенова крепост и село Лясково, съобщиха от община Асеновград. Срутената земна маса е прехвърлила ограждението и е паднала върху пътното платно.   Няма пострадали хора и нарушения на подпорната стена. На място е изпратена техника, която разчиства пътния участък. От градската управа призовават пътуващите в..

публикувано на 05.04.20 в 12:05

Мъж е задържан за убийство в Пазарджик

Криминалисти от РУ-Пазарджик задържаха мъж за извършено от него убийство. За инцидента е съобщено в полицията снощи малко след 21 часа. В апартамент в града е намелен мъртъв 31-годишен мъж. По-късно е задържан собственикът на апартамента - 52-годишен от Пазарджик. Мъжът е криминално проявен и осъждан. Открити и иззети са и веществени доказателства,..

публикувано на 05.04.20 в 10:07

Ромската махала в Пещера под блокада заради коронавирус

Общинският кризисен щаб в Пещера се събра на заседание във връзка с 4-те случая на COVID 19 в ромския квартал Луковица в града, два от които нови, и реши да затегне мерките в него. От утре, 5 април, с кметска заповед се въвежда  пропускателен режим на входовете и изходите му. Ще се допуска излизане на хора само ако имат необходимост от медицинска..

обновено на 04.04.20 в 19:00