Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ластиците са опънати, не знам докога ще издържат

Ще се скъсат ли ластиците между ГЕРБ и Патриотите, които по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са така опънати, и в един момент може да се скъсат ?

 Според Георги Харизанов от Института за дясна политика, ластиците са опънати не за първи път. Той подчерта, че така е  и в коалицията на Патриотите:

 Динамиката в самите ОП отдавна е напрегната.Отношенията не са лесни, не са предвидими и равни. Но този път Каракачанов не е умиротворител.  От началото на мандата,той за първи път е толкова остър, защото такава е тенденцията, каза Харизанов и даде пример  с поредицата от уволнения и зрелищни арести, включително и за шефа на Агенцията за българите в чужбина, свързван с ВМРО, който изкара няколко месеца в затвора без обвинение и досега няма обвинителен акт. Харизанов посочи и арестуването на Нено Димов, което определи като брутална и незаслужена  репресия, също и  арестуването на директорката на Басейнова дирекция-Пловдив и обобщи, че това очертава тендеция  на напрежение. 

Харизанов посочи и друг проблем, свързан с прокуратурата. Според него, действията на прокуратурата започнаха да се приписват на правителството и това трябва да светне червена лампичка и в самата прокуратура, защото определят действията като политически, и във върховете на правителството, на което решенията на прокуратурата се приписват на правителството. 

За казуса с КРС: това е закъсняло решение на премиера и резултат от липса на комуникация в коалицията. 

Има проблем с квотите и политическите назначения,каза още Харизанов, като защити тезата, че той е против експертните назначения: Аз съм против голите експертни назначения, по-добре  е да се назначават хора с политическа грамотност.

За бъдещето на правителството: Пристанището на тихата безалтернотивност осигурява тихо пристанище, но не съм сигурен докога  ще е така. Ластиците са опънати максимално и защото ни занимават не с политически цели, а с дребни скандали. 

Интервюто с Георги Харизанов е в звуковия файл. 

Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08