Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Ухан коронавирусът е овладян

В 40 страни по света има коронавирус. СЗО обяви,че от сряда над 81 000 са заразените.

Теодора Пенева е китаист, и следи ситуацията в Китай от самото начало. Тя каза, че няма разминаване с данните. В Ухан до 10 март са под карантина, счита се, че заразата е овладяна. Най-ефективна е изолацията и поставянето под карантина.

За лечение използват много китайска медицина за по-леки симптоми. Лекуват и с медикаменти за вирусни настинки. Засегнати са предимно хора от рискови групи и диабет. Също има заболели деца, но те се  лекуват, същото се отнася за хора със силен имунитет. Ние сме в различни климатични условия. През 2003 г. имаше различни симптоми в Хон Конг и Пекин. Засегнати са 0.5 % от населениета. В Ухан, който е 11 мил. град заразата се разпространи поради незнание и липса на превенция.

В Италия търсят източника. Хората от Ухан не мислят, че заразата идва от тях. В ЕВропа не са заразени от първоизточника, предава се от човек на човек.

Теодора Пенева посочи, че най-важното е карантината в домашни условия да е ефективна. Осигурява се отделна стая, обувките се оставят отвън, ползват се отделни прибори и кърпи, да няма допир с външни хора. Изолират се и близките, които са били заедно със заразени. В Китай  в болниците са само тежко болни пациенти. Първият месец е било много тежко, защото е имало незнание и объркване. Под карантина са минали 500 000 души, по данни на китайските медии.

Медицински сестри от Ухан молят за международна помощ, тъй като страдат от физическо и психическо изтощение. Те се обръщат кам колеги от други страни, да им помогнат в тази битка.

Интервюто с Теодора Пенева, китаист е в звуковия файл. 


Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08