Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дзен „Алтер его” - спомен за Учителя на масите

| обновено на 29.02.20 в 09:29

Помните ли Учителя под Редутския кедър? Благопросветният Кръстьо Кръстев! Тази година той щеше да навърши 70… 

Ще си спомним за него с усмивка заедно с главния редактор на вестник „Стършел” Михаил Вешим. Ще се поучим и от невероятните му сатирични коани (коан – 公案;на китайски:gōng-àn, е история, диалог, въпрос или твърдение, изложение в историята или системата от знания на дзен будизма, общо съдържащи аспекти, които са недостъпни за рационалното разбиране, но може би достъпни за интуицията). Разбрахте, нали? Повече емпирични обяснения – в предаването.

Кръстьо Кръстев остави дълбока следа в българската сатира. В продължение на десет години той работи в редакция „Хумор, сатира и забава” на Българското национално радио.През 1989 г. става част от веселото гнездо на стършелите, където е и главен редактор в периода 1995 – 2003 г. 

Два пъти става носител на наградата „Чудомир” за най-добър български хумористичен разказ. Автор е на книгите: „Снимка с кокошка”, „Представлението свърши”, „Блус в Подуене”, „В собствен сос”, „Дзен под кедъра”, „Бай Ганьо се завръща” (в съавторство с Й. Попов и М. Вешим).
Заедно с тях е съавтор на знаменитите стършелови спектакли в Сатиричния театър „Смехотерапия” и „Шокова терапия”, играни в продължение на почти десет години.

Освен спомена за Кръстьо Кръстев, в „Алтер его” ще направим сатиричен седмичен обзор, ще поканим и една по-различна Баба Марта, която ще ни шокира приятно със своите абсурдни мартеници. Ще има, разбира се, и радио-бонбон – поредния ни смехо-маратон! А по някое време сатиричното „Аз” на водещия вероятно ще бъде чуто да казва:

Здравното обгрижване, човеко,

все ще стигне и до таз отметка:

Тръгваш по клиничната пътека,

само ако си платил винетка!

Така е то. Както е казвал в подобни случаи самият Кърт Вонегът.

 „Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторения: в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – вашата по-различна мартеница в ефира!

Автор и водещ: Петър Краевски


Още от категорията
Футболистите на Марица запазиха отличното си настроение

Отборът на Марица вече пътува към Анталия с автобус

Отборът на Марица (Пловдив) вече пътува от Истанбул към Анталия, след като бе в плен на снега в продължение на 24 часа. Магистралата вече е изчистена, но няма полети до крайната им дестинация, затова "жълто-сините" прозължават пътя си с автобус,в който ще трябва да прекарат още една нощ. Пловдивчани ще останат в Анталия до 5 февруари, а по време на..

публикувано на 25.01.22 в 18:01
Снимка личен архив

Сдружение „БГ Бъди активен“ за мрежата „Активни квартали“

Дейността на пловдивското сдружение “БГ Бъди активен” е добре позната на всички нас и сме наясно за големите усилия, които полагат и резултатите, които постигат по теми свързани с градското пространство чрез ангажиране на общността, създаването на социални градски пространства и активиране на хората да бъдат водещата част в този процес. В..

публикувано на 25.01.22 в 15:36
В снежен капан

Турската жандармерия ще ескортира Марица до летището

От ПФК Марица (Пловдив) изказаха специални благодарности на кмета на Пловдив Здравко Димитров за съдействието, оказано на представителния тим. Преди едно денонощие футболистите на Марица, които пътуваха към летището в Истанбул, попаднаха в снежен капан и се наложи да пренощуват в автобуса на около 20 километра преди мегаполиса. Здравко Димитров е..

публикувано на 25.01.22 в 14:54
Станимир Беломъжев

Изскубнат автомат лиши Беломъжев от медал на ЕП

Малшанс с изскубнат от ската автомат попречи на най-добрия ни състезател Станимир Беломъжев да спечели медал на продължаващото край Чепеларе Европейско първенство по ски-ориентиране. В средната дистанция българинът бе лидер до пета точка, след това технически проблем му попречи да завърши. По средата на разстоянието, в пасаж с малко по-дълбок сняг..

публикувано на 25.01.22 в 09:42
Кършиякалии затънаха в снега пред Истанбул

Футболистите на Марица в снежна блокада преди Истанбул

Отборът на Марица (Пловдив) е блокиран от понеделник следобед на около 20 км от Истанбул заради обилния снеговалеж. Пътищата към града са блокирани, затворено е и летището, а полетите са отменени. За ситуацията е уведомено посолството ни в Турция, от където обещаха съдействие, съобщиха от клуба. Иначе всички момчета от отбора, както и хората от..

публикувано на 25.01.22 в 08:53
Подкасти от БНР