Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлагат Деня за прошки на орото в Атина заради коронавируса

Поради коронавируса гръцките власти забраниха провеждането на масови събития, между които е и българския събор в Атина

| обновено на 01.03.20 в 09:14
Снимка: Епицентър

Провеждането на събора „Ден за прошки на орото“ на този етап се отлага, но ще бъде проведен при първа възможност. Мярката за сигурност е срещу разпространението на коронавируса.

На 1 март, в деня на Сирни Заговезни, българите в Гърция се събират в Атина на събора “Ден за прошки на Орото”. Събитието  се организира от Сдружение "Феникс" с идеята  да обедини в този  ден всички наши сънародници, които живеят и работят в Гърция.  За втора година на  атинския площад  Клатмонос в подножието на Акропола ще се извие голямо българско хоро, с народни носии  и танци от всички фолклорни области на България. 

Елена Цветанова, която  е председател на сдружение "Феникс" и художествен ръководител на Фолклорна танцова формация ''Върти оро" , която ще участва в събора, разказа, че денят ще започне с Божествена литургия в българската църква "Св.Иван Рилски" в Атина, отслужена от отец Стефан, след това от 10 часа, на площада ще започне хорото. Ще участва народният певец Николай Славеев и неговия бенд, който идва от България, а водещ ще бъде журналистът Ангел Бончев.  Ще бъде отбелязан и националният празник 3 март. 

Елена Цветанова разказа в интервю за радио Пловдив, че са подготвили и български мартеници, които ще подаряват на хората.

Да излезем от сивотата на ежедневието и да се усмихнем . Някога  хората са излизали на мегдана,  там са се събирали, сега животът много се промени, но нашата идея е да се срещнем в центъра на гръцката столица  и да си дадем прошка, да се обеединим и да отхвърлим омразата, която е най-пагубното нещо.

Цветанова изрази опасения, че проблемът с коронавируса, може да наложи отмяна  на събора, което се случи няколко часа след интервюто.  Затова провеждането на събора „Ден за прошки на орото“ на този етап   се отлага, но ще бъде проведен при първа възможност, каза Цветанова.


Цялото интервю с Елена Цветанова е в звуковия файл. 

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32