Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Църквата "Св.Димитър" в село Паталеница е шедьовър


През 1956 г. църквата църквата "Св.Димитър" в село Паталеница  обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение, а през 1971 г., след проучването на изключително ценните стенописи – и за художествен паметник на културата с национално значение.

 Църквата   е уникална със своята археология и история  - на повече от 900 години е. Наричат я Каменната църква. Стенописите в църкавата са шедьоври, разказва Любка Тодорова, уредник в  Исторически музей Пазарджик отдел "Археология". 

 Тя припомня,  че отнасят строителството и към ХI, но I все още няма  точна дата за строителството на църквата , всичко публикувано е като  предположения, а не  научни доказателества.

 Според един от изследвателите от 60-те години, акад.Митяев, църквата е строена през периода ХIІІ - ХIV век. 

Проф. Атанас Божков предполага,  че църквата е от края на ХII  век. Други изследователи я датират  ХI - ХII век. 

Според една от легендите ,  преди идването на турците, за да я  запази , населението на Паталеница я засипва с пръст, за да се куртулиса / запази / и оттам идва  и   името"Света Куртулещица“.  Стефан Захариев в своята книга „Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза“, издадена във Виена през 1870 г. пише ,че църквата е изградена от дукс Григорий Куркуа през царуването на гърците и че селяните я наричат „Света Куркулещица“, което е изкривено от Куркуа.

Стенописите са наистина впечатляващи, ясно се разчитат около 80 сцени. 

През 60-те години при пристрояването на нов притвор, някои от стенописите са замазани с варова мазилка и блажна боя, но с течение на времето  варовата мазилка  се напуква, и след реставрация  красотата им грейва. Истински шедьовър.  Невероятно красиви.

 

Още от категорията

Пазарджишките творци показват "закъсняла" изложба

48 творби – живопис, графика и скулптура – на 21 автори представя от тази вечер в Галерия „Георги Машев“ в Пазарджик Дружеството на художниците в града.  Експозицията се открива в 17:30 часа, за да разкаже в образи преживяванията на творците от арт организацията през годината, в която България заживя с ковид-19.  „Това е традиционната ни..

публикувано на 05.03.21 в 15:28

"Моцарт и Салиери"- с премиера в Пловдивската опера

Следващата премиера от афиша на Държавна опера Пловдив е операта "Моцарт и Салиери" от Римски - Корсаков. Спектакълът е подкрепен от Министерството на културата по програмата за   творци със свободна професия, а поканата е от Пловдивската опера.  Режисьор е Елена Стоянова, която интерпретира  сюжета по текст на Пушкин, в който Салиери е убиецът..

публикувано на 05.03.21 в 11:56

"Срещите" празнуват 22 години в ефир

Тази събота „Срещите” стават на 22 години. Предаването, което не се уморява да пита - КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  На своя рожден ден водещата Людмила Сугарева избира да пита себе си. Слушайте, може и да ви е интересно.

публикувано на 05.03.21 в 10:47

Изложба за забележителните жени на Чехия и Словакия

Забележителните жени в чешката и словашката история ще гостуват в Пловдив с портретите си, събрани в изложба за тяхното дело. Тя се открива днес в Балабановата къща и единият от поводите е Международният ден на жената. Инициативата за експозицията е на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на столичния Чешки център,..

публикувано на 05.03.21 в 06:21

Изложбата "Дами канят" се открива в галерия "Пловдив"

Дружество на пловдивските художници открива за 11-ти път изложбата „ Дами канят “. Творците  планират да завладеят ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма.  В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, мартенското предизвикателство „Дами канят“ ще се случи..

обновено на 04.03.21 в 11:57