Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разследват Цветелина Кънева и още двама за участие в организирана престъпна група

Директорът на Басейнова дирекция Пловдив  Цветелина Кънева, главният юрист на дирекцията и общински съветник от община "Марица" са с обвинение за участие в организирана престъпна група за длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние. След акцията в петък , днес от Специализираната прокуратура дадоха повече информация по разследването.

Назначената през пролетта на 2018 година на длъжността Кънева и работещият там юрист консулт се оказват с общ познат - общинският съветник. По негова идея измислят схема как да осребрят влиянието си. 

Започват масирани проверки за незаконни сондажи и по ферми за патици в района. При констатирани нарушения главният юристконсулт "насочвал" нарушителя към посочена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да изготви документите по узаконяване на сондажите. Цената на услугата надвишавала в пъти цените, предлагани от други фирми на пазара. Обичайно проектът и неговото узаконяване излизат около 3 000 лева, а препоръчваните фирми взимали по 8 хиляди. Разликата от 5 хиляди лева се поделяла от тримата обвиняеми.

Ако пък документите били изготвени от друга фирма, то тогава по указания на началника на дирекцията на служителите било разпореждано преписката да се бави докато инвеститорът не се насочи към "правилната" фирма.

Наред с това са установени случаи на прикриване на явни нарушения. Това се е случвало също по разпореждане на директора да съответните служители. Някои от тях са били връщани от проверки и са им давали указания да не вписват данни за нарушенията. Несъгласните - били уволнявани.

Прокурор Милева обясни, че тази престъпна дейност представлява сливане на местната власт и държавната администрация, което уронва доверието към тях.
Днес за тримата ще бъде поискан постоянен арест. Ако обвиненията бъдат доказани в съда обвняемите могат да получат да 10 години затвор.

Припомням, че няколко дни преди акцията от петък  и повдигнатото обвинение от Спец прокуратурата директорът на Басейнова дирекция бе арестувана и обвинена и за безстопанственост. Тя остана три дни в ареста и бе освободена срещу гаранция от  5 000 левав четвъртък вечерта. Няколко часа по- късно последва новото задържане, този път в София. То осуети насроченото в Окръжния съд-  Пловдив дело за отстраняването й от длъжност.


Още от категорията

Община Карлово ще ремонтира покрива на Щампата

Община Карлово трябва да ремонтира покрива на фабриката за вълнени изделия, дарена от братята Евлоги и Христо Георгиеви, а след това по съдебен ред да си върне парите от собственика на сградата. Това стана ясно след проведена днес среща между заместник-министъра на културата доц. Пламен Славов и заместник-кметовете на общината Антон Минев и Николай..

публикувано на 17.06.21 в 16:51

Разследват инцидент с дете, ударено от паднала футболна врата

Дете пострада, ударено от нестабилна футболна врата на игрище в асеновградския Долни Воден. То играело с връстници на футболно игрище, когато е  вратата се стоварва върху него. Момченцето изпада в безсъзнание и е откарано за лечение в УМБАЛ "Свети Георги", където лечението му  продължава.  По думите на бащата- известния моден дизайнер..

обновено на 17.06.21 в 15:16

Според РЗИ водата в Брестовица е чиста

От 24 февруари тази година във всички проби от водата в село Брестовица, които са взети и изследвани от РЗИ-Пловдив, няма констатирани отклонения по показател манган и по останалите химични вещества, които се изследват съобразно изискванията на наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели. Това заяви в интервю за Радио Пловдив..

обновено на 17.06.21 в 15:16
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разпореди проверка за водата в Брестовица

Върховната админитративна прокуратура (ВАП) възлага проверка за качеството на водата в село Брестовица на служебните министри на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството. Прокуратурата ангажира Стойчо Кацаров и Виолета Комитова  за спазване на нормативните актове, регламентиращи управлението и контрола на водоснабдяването за..

обновено на 17.06.21 в 15:07

Откриха останките на падналия изтребител

Намерено е мястото, където се е разбил падналият МиГ-29, съобщи  БГНЕС.  Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Те са  разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.  Самолетът се е разтрошил..

публикувано на 17.06.21 в 14:39