Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да задължат кмета да проведе конкурс за "Старинен Пловдив"

Не поставям под съмнение качествата на директора на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Нямаме разговор с него, но чрез това назначение кметът Здравко Димитров е нарушил закона за развитие и закрила на културата, като не е провел конкурс. Разговорът е прост и той се свежда до върховенството на Закона и спазването на правилата, заяви Йордан Иванов – председател на групата на ДСБ в Пловдивския ОбС..

Той подчерта, че подобни назначения без конкурс не се случват за първи път и това е порочна практика.

„Старинен Пловдив“ чрез своя директор е една от най-значимите институции в града, това е перлата в короната на Пловдив.

 Институтът има изключително сериозни правомощия по отношение на  опазване на културното наследство и провеждането на политики в сферата на туризма. Именно спазването на Закона е първата важна стъпка, която трябва да бъде направена от ръководството на Общината.

Здравко Димитров  е кмет на Пловдив, именно защото моделът Иван Тотев имаше редица подобни практики като назначения в „Старинен Пловдив“ без конкурс.

 От него по тази причини бе свалено и политическото доверие. Ние не искаме, както каза Здравко Димитров.ние настояваме ОбС да се върне в своята институционална роля  и да задължи кмета на Пловдив да проведе конкурс. Вместо ОбС да бъде гумен печат .на кмета, както бе на Тотев, на Славчо Атанасов и на Спас Гърневски.

Иванов припомни, че на последната сесия на ОбС предложението на  "Демократична България" за по-висок граждански контрол на Фондация „Пловдив 2019“ бе прието и изрази надежда, че и това предложение ще бъде прлието от всички политически сили, които искат законите да се спазват.

Надявам се и нещата да започнат да се случват, както трябва. Новият директор да мине след конкурс и оповестяване на концепцията си пред Пловдивския ОбС и пловдивчани и тогава да стъпи на стола си, за да поиска време да се ориентира и да продължи напред.

По думите му,  вътрешният конфликт в ГЕРБ между Здравко Димитров и Иван Тотев не трябва да бъде повдиган на ниво  институция ОбС.

Възможно е този конфликт да доведе до подкрепа на това наше предложение, но проблемите  са си техни и не искам да спекулирам. Нас ни интересува нарушаването на закона и бъдещето на Стария град.

Интервюто – от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29