Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да задължат кмета да проведе конкурс за "Старинен Пловдив"

Не поставям под съмнение качествата на директора на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Нямаме разговор с него, но чрез това назначение кметът Здравко Димитров е нарушил закона за развитие и закрила на културата, като не е провел конкурс. Разговорът е прост и той се свежда до върховенството на Закона и спазването на правилата, заяви Йордан Иванов – председател на групата на ДСБ в Пловдивския ОбС..

Той подчерта, че подобни назначения без конкурс не се случват за първи път и това е порочна практика.

„Старинен Пловдив“ чрез своя директор е една от най-значимите институции в града, това е перлата в короната на Пловдив.

 Институтът има изключително сериозни правомощия по отношение на  опазване на културното наследство и провеждането на политики в сферата на туризма. Именно спазването на Закона е първата важна стъпка, която трябва да бъде направена от ръководството на Общината.

Здравко Димитров  е кмет на Пловдив, именно защото моделът Иван Тотев имаше редица подобни практики като назначения в „Старинен Пловдив“ без конкурс.

 От него по тази причини бе свалено и политическото доверие. Ние не искаме, както каза Здравко Димитров.ние настояваме ОбС да се върне в своята институционална роля  и да задължи кмета на Пловдив да проведе конкурс. Вместо ОбС да бъде гумен печат .на кмета, както бе на Тотев, на Славчо Атанасов и на Спас Гърневски.

Иванов припомни, че на последната сесия на ОбС предложението на  "Демократична България" за по-висок граждански контрол на Фондация „Пловдив 2019“ бе прието и изрази надежда, че и това предложение ще бъде прлието от всички политически сили, които искат законите да се спазват.

Надявам се и нещата да започнат да се случват, както трябва. Новият директор да мине след конкурс и оповестяване на концепцията си пред Пловдивския ОбС и пловдивчани и тогава да стъпи на стола си, за да поиска време да се ориентира и да продължи напред.

По думите му,  вътрешният конфликт в ГЕРБ между Здравко Димитров и Иван Тотев не трябва да бъде повдиган на ниво  институция ОбС.

Възможно е този конфликт да доведе до подкрепа на това наше предложение, но проблемите  са си техни и не искам да спекулирам. Нас ни интересува нарушаването на закона и бъдещето на Стария град.

Интервюто – от звуковия файл: 


Още от категорията
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24

Приветствие на областния управител Дани Каназирева

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева отправи приветствие  за 24-ти май. То гласи следното:  УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА, УЧИТЕЛИ И  УЧЕНИЦИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ! Отново е 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската  писменост! Това е датата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на..

публикувано на 24.05.20 в 10:17

Кметът Здравко Димитров поздрави пловдивчани

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът на Пловдив Здравко Димитров отправи своето обръщение към пловдивчани. Ето и пълния текст на разничния поздрав:   УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА! УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ! СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ! Щастлив съм от свое име и от името на Община..

публикувано на 24.05.20 в 10:12