Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да задължат кмета да проведе конкурс за "Старинен Пловдив"

Не поставям под съмнение качествата на директора на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Нямаме разговор с него, но чрез това назначение кметът Здравко Димитров е нарушил закона за развитие и закрила на културата, като не е провел конкурс. Разговорът е прост и той се свежда до върховенството на Закона и спазването на правилата, заяви Йордан Иванов – председател на групата на ДСБ в Пловдивския ОбС..

Той подчерта, че подобни назначения без конкурс не се случват за първи път и това е порочна практика.

„Старинен Пловдив“ чрез своя директор е една от най-значимите институции в града, това е перлата в короната на Пловдив.

 Институтът има изключително сериозни правомощия по отношение на  опазване на културното наследство и провеждането на политики в сферата на туризма. Именно спазването на Закона е първата важна стъпка, която трябва да бъде направена от ръководството на Общината.

Здравко Димитров  е кмет на Пловдив, именно защото моделът Иван Тотев имаше редица подобни практики като назначения в „Старинен Пловдив“ без конкурс.

 От него по тази причини бе свалено и политическото доверие. Ние не искаме, както каза Здравко Димитров.ние настояваме ОбС да се върне в своята институционална роля  и да задължи кмета на Пловдив да проведе конкурс. Вместо ОбС да бъде гумен печат .на кмета, както бе на Тотев, на Славчо Атанасов и на Спас Гърневски.

Иванов припомни, че на последната сесия на ОбС предложението на  "Демократична България" за по-висок граждански контрол на Фондация „Пловдив 2019“ бе прието и изрази надежда, че и това предложение ще бъде прлието от всички политически сили, които искат законите да се спазват.

Надявам се и нещата да започнат да се случват, както трябва. Новият директор да мине след конкурс и оповестяване на концепцията си пред Пловдивския ОбС и пловдивчани и тогава да стъпи на стола си, за да поиска време да се ориентира и да продължи напред.

По думите му,  вътрешният конфликт в ГЕРБ между Здравко Димитров и Иван Тотев не трябва да бъде повдиган на ниво  институция ОбС.

Възможно е този конфликт да доведе до подкрепа на това наше предложение, но проблемите  са си техни и не искам да спекулирам. Нас ни интересува нарушаването на закона и бъдещето на Стария град.

Интервюто – от звуковия файл: 


Още от категорията

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31
Поколенията на Дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52

Пътуваме по- комфортно по жп линията Пловдив - София

Лятото е времето на най-многобройните пътувания с влак. От години железният път спестява пари и време. Но ако ЖП трасето е модернизирано, тогава безопасността и комфортът добавят още смисъл в избора да се придвижваш с влак.  Иво Николов има три десетилетия опит като машинист. Качваме се от гара Пловдив и пътуваме с него в локомотива на..

публикувано на 21.06.21 в 10:00

12 специалности с утвърден прием ще има ТУ, филиал Пловдив

Картата на висшето образование е публикувана за обществено обсъждане до 18 юли на сайта на МОН. В програма "Точно днес" повече за търсенето и предлагането на специалности, за пловдиските вуз-е, разговор с проф. д-р Въльо Николов , директор на филиала на Техническия университет в Пловдив. Там от днес (21 юни) стартира приемането на документи за..

публикувано на 21.06.21 в 09:42