Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Санстефанският договор е извоюван и с нашата кръв

| обновено на 03.03.20 в 10:35

Националният празник на България ще бъде отбелязан от всеки според личното разбиране. На 3 март  говорим за славата, величието и подвига на героите, думи нужни на нас - да си припомняме, на децата ни - да знаят повече.

В Деня на Освобождението на България от османско иго - ние българите,  от години изкачваме стълбите до Шипка. Тази година за първи път официалните тържества се отлагат „с цел ограничаване възможността от разпространение на COVID-19“.

В изцяло новите реалности припомняме историята:

Гост в студиото на Радио Пловдив доц. д-р Тодор Радев, преподавател по история на България и след Освобождението в Пловдивския университет. За корените, за изучаването на историята от младите днес, за съхраненото в историческите  документи и за нашите задължения пред поколението, което днес прави своите стъпки към познанието.

Доц. Радев каза, че е важно да се гордеем с нашия празник 3 март, защото Санстефанския договор не е дело само на руските воини, той е извоюван и с нашата кръв, и великите ни борби през епоха на на Възраждането. Това не е синдром на оцеляването, това е синдром на бъдещето. Факт е, че ние трябва да имаме предвид това, което почитаме като Национален празник, че  е бил политическата програма на следосвобожденска България и идеята за пълно национално обединение. 

Още от категорията

Никой, желаещ ваксина в Пловдив, няма да бъде върнат

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу Covid-19. Той издаде заповед за създаване на логистични центрове във всяка община, в които Регионалните здравни инспекции ще доставят необходимите количества ваксини за общопрактикуващите лекари. Целта е приоритетно да бъдат обхванати над 60-годишните...

обновено на 17.05.21 в 17:02

Гарите в Белозем и Маноле - обновени и удобни

Гарите в Белозем и Маноле са модернизирани и с нов европейски облик след изпълнението на втората фаза от проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура  на линията Пловдив-Бургас в обособена позиция 1 в участъка Скутаре – Оризово. Цялостното обновяване на отсечката е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрастуктура“..

публикувано на 17.05.21 в 16:34
Бранимир Белчев- член на УС на Съюза на екскурзоводите

Екскурзоводи искат помощ от Кабинета

Екскурзоводи поискаха подкрепа от новото служебно правителство. В подписка близо 200 души, които упражняват тази дейност, изразяват разочарование от предложената помощ чрез европрограма. По нея се финансират видеопрезентации на туристически забележителности, но плащанията още не са започнали. Бранимир Белчев, член на УС на Съюза на..

публикувано на 17.05.21 в 16:08

Звукова сигнализация по река Въча никога не е била налична

Близо 50 души протестираха вчера край ВЕЦ - Кричим на пътя Кричим  Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на река Въча. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало..

публикувано на 17.05.21 в 15:11

Говоренето в Парламента - етикет, който трябва да се спазва

„В Центъра за анализи на политическата и журналистическата реч наблюдаваме политическата реч повече от 15 години, но генерални промени не се случват, защото наблюдаваме почти едни и същи лица“.  Това заяви доц. Надежда Сталянова – преподавател в СУ „Климент Охридски“ и основател на Центъра. Тя  обаче изрази задоволство от начина, по който..

публикувано на 17.05.21 в 11:29