Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков:

"3-ти март e дата свещена, белязала нашето Освобождение"

| обновено на 03.03.20 в 15:09

Има дни в историята на българския народ, които оставят трайна следа и превратностите на времето не могат да ги заличат от съзнанието ни. За нас 3-ти март 1878г. e не само подписването на Санстефанския мирен договор. За нас 3-ти март e дата свещена, белязала нашето Освобождение, ден – най-съкровен в календара на българската национална история, въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято висока самобитна култура е подложена на унищожение.

С тези думи започна словото на председателя на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков на тържествената церемония пред Паметника на руските освободители на Бунарджика. 

142-та годишнина от Освобождението събра пловдивчани, общественици, политически и държавни дейци, които изкачиха хълма,  за да изразят преклонение, памет, почит. Хората споделяха, че приемат  Освобождението  като българското Възкресение, горди са, че са българи и идването им на този връх е знак и на благодарност към всички, дали свободата си за България.

Александър Държиков подчерта, че: На днешния ден, благодарение на хиляди знайни и незнайни герои, е поставено началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили, държава, която отново заема своето място на картата на Европа. 

Преди 142 години на този ден България възкръсна от пепелищата на 5-вековно робство, погълнали хиляди и хиляди свидни български синове и дъщери. Но дори и в най-тъмните години на робството българският народ успя да съхрани своята вяра, език и традиции и не чакаше даром да получи свободата си. Актът на Освобождението е бил и винаги ще бъде непреходен извор на национално самочувствие, защото дори в робските окови  българският дух несломимо вярваше в изконното си право на свобода. 

 Държиков припомни, че пътят към свободата не е лек: Началото е икономическото замогване на българите през ХVІІІ и ХІХ век, когато балканските и тракийски селища стават стопанското сърце на османската империя. Следва борбата за национална просвета, когато във всяко българско селище се създава училище със свой даскал и учебници на родния език, за да дойде след това и църковно – националната борба, когато във всяка църква служи свещеник на родния език, а през 1870г. българите имат вече своя Екзархия. Българската държавна традиция оживява с нови сили по време на Възраждането, когато българските църкви, училища и общини, макар и в условията на робство, успяват да се изградят като самобитни национални институции. Пътят към свободата преминава и през саможертвата на хайдушките дружини, през огъня на четническото движение, през нелегалните комитетите на Васил Левски и чутовната Априлска епопея. 3-ти март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че 15 хиляди доброволцисе сражяват в руската армия в името на България! 

  Българската свобода има своите герои, които ние днес почитаме, свеждайки смирено глава. Наш дълг е да помним тяхната саможертва. В дни като този дълбоката човешка признателност не познава граници. Историята има една истина за войната от 1877-1878г. и нищо не може да заличи факта, че свидните синове на руския, румънския, финландския, украинския, белоруския, полския, литовския народи положиха костите си за нашата свобода и намериха последен покой на българска земя.

Ние в Пловдив сме горди, че всяка година на 3-ти март почитаме паметта на това място, където през м. септември 1881 г. е открит първия паметник в прослава на руско-турската война и освобождението на България.

В ден като днешния повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ.  Длъжни сме да тачим своята история и да не забравяме тези дни, носещи дух на патриотизъм. Прекланяме  се пред геройския подвиг на борците за свобода, които с върховна саможертва и любов към отечеството, с храбър  и непреклонен български дух, извоюваха  свободата  ни!

142 години по-късно дългът зове да помним святото дело и саможертвата на нашите предци. Отговорността изисква да следваме идеала „за чиста и свята република” и да предаваме на бъдните поколения завета на свободата.Наследниците ни  трябва да знаят и тачат спомена за славните  революционери, които чрез своята преданост и нечувано себеотрицание отдадоха живота си в името на  силна и щастлива България! Нека засвидетелстваме своята безгранична синовна почит и уважение, пожелавайки си мир и светло бъдеще!  Поклон пред загиналите за Свободата на Родината! Да живее България!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Два екипа пожарникари гасиха пожар на тераса в "Северен"

Пожар възникна на  терасата на последния четвърти етаж на жилищна кооперация на бул. "Цар Борис Трети Обединител" 27.  Няма обгазени хора, изгоряла е терасата и част от дограмата на апартамента, съобщиха от Пожарната в Пловдив.  П ричините за пожара се изясняват, но се предполага, че от включен котлон в близост са се запалили боклуци. На..

публикувано на 03.06.24 в 15:11

Пияна, дрогирана, без книжка и с висока скорост блъсна челно друга кола до Юндола

Пияна и дрогирана шофьорка без книжка предизвика опасна катастрофа по пътя между Юндола и Велинград – съобщават от пазарджишката полиция. Движейки се с несъобразена скорост, 45-годишната жена от Перник навлязла с автомобила си „БМВ“ в лентата за насрещно движение и там ударила джип „Порше“, управляван от 45-годишен жител от близкото село..

публикувано на 03.06.24 в 13:26

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15