Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Пловдивско отбелязаха тържествено 3-ти март

7
Празникът в Асеновград

С панихида в памет на героите, загинали за Освобождението на България, започнаха в Асеновград тържествата, посветени на 3-ти март. 

Кметът на общината д-р Христо Грудев заяви в словото си за празника: "Днес ние празнуваме онази свобода, която са пожелали възрожденските смели дейци. Свободата, в която вярваме и която ни носи надеждата за доброто на народа! Честит празник!" 

Празничната програма продължи на централния площад „Академик Николай Хайтов“, където се проведе военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и приемане на почетен караул от военнослужещи във Военно формирование 24490. Тържественото честване продължава от 17:30 ч. днес в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ с концерта „Обичам България”. 

С почетен караул и под звуците на българския химн в Карлово на пл. "20-ти юли" бе издигнат националният флаг. С това започнаха тържествата, посветени на 142-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество и Националния ни празник. 

В словото си председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров припомни историческите събития от 3 март 1878 година и подчерта, че "Санстефанският мирен договор се превръща в символ на мечтата на всички българи да бъдат обединени... Нека не само на Трети март си спомняме за силния български дух! Нека носим в сърцата си нашата история - история на велика нация! Поклон пред паметта на всички, дали живота си за свободата на България!", каза Тодоров. 

След това на площада се изви голямо хоро, посветено на общобългарската инициатива "Пробуждане с хоро".

Пред паметника на ген. Павел Карцов - освободителя на Карлово, бяха положени цветя. 

Празникът бе отбелязан в селата на общината - Столетово, Кърнаре и Христо Даново, а в село Каравелово се състоя възстановка на освобождението, организирана от Сдружение "Любен Каравелов" и представяща боевете между руските и турските войски.

Село Цалапица стана център на тържествата в община "Родопи", посветени на Националния празник и 142-та годишнина от Освобождението на България от Османско владичество. 

"Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 142 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни", каза в словото си кметът на общината Павел Михайлов, като е допълнил и малко известни факти, свързани с историческата дата. 

Заедно с жители на Цалапица той се поклони пред паметта на руските войни, загинали в местността "Каламица" край селото. На мястото, където се е състояла една от най-големите битки в района по време на войната, бяха отслужени панихида и молебен за благоденствието на свободна България.

В Цалапица бе осветен българският трибагреник, издигнат на 20-метров пилон с християнски кръст на върха си.

Героите от Руско-турската освободителна война бяха почетени и в село Брестник. Пред паметника костница на загиналите в боевете в подножието на Родопите бе отслужена панихида.

В Куклен венци и цветя бяха поднесени пред паметника в знак на почит към геройски загиналите герои за свободна и независима  България от партийни и обществени организации. 

Кметът на общината Мария Белчева подчерта в словото си: „Днес е свещена дата за всички нас. Днес преди 142 години, България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на малък, но смел и вярващ народ.“

Това каза в празничното си приветствие към кукленци  и гостите на града кметът на Община Куклен Мария Белчева. Празникът продължи с традиционен крос, в който няма възрастови ограничения. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Столипиново слагат още контейнери, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31