Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конференция за Руско-турската война в Историческия музей

Регионалният исторически музей ще бъде домакин на две събития, свързани с  годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България. 

В международната научна конференция в зала „Съединение“ „143 години от Руско-турската война и Освобождението на България“ участват Константин Могилевский – член на президиума на Руското историческо общество и изпълнителен директор на фонд „История Отечества“, директорът на държавния исторически музей Алексей Левикин и др. 

Участниците от българска страна във форума са акад. Константин Косев, акад. Георги Марков и акад. Васил Гюзелев.

От 17.30 отново в зала „Съединение“ ще бъде представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски“ с участието на нейния автор Никола Филипов, както и на автора на предговора Румен Петков и на издателя  проф. Валери Стефанов. 

В звуковия файл е интервюто на Антоанета Петричанска с писателя Никола Филипов. 
Още от категорията

Възстановяват ремонтите в областта без Околовръстното на Пловдив

Възобновяват се спрените строителни дейности на Агенция „Пътна инфраструктура“, като ще се работи само на тези пътни обекти, по които вече са започнати ремонти и има строителна техника.  Това стана ясно след продължила близо пет часа среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с кметове и фирми ,..

публикувано на 23.07.21 в 17:14

Антарктика в Природонаучния музей в Пловдив

Морски звезди, ракообразни и различни фосили могат да бъдат видяни от днес като част от новата витрина на антарктически образци в зала „Риби“ на Регионалния природонаучен музей- Пловдив.  Образците от новата витрина са дарени от членове на екипа на БАИ - доайенът на българските полярни изследвания проф. дн Христо Пимпирев, доц. д-р Любомир Кендеров,..

публикувано на 23.07.21 в 16:37

Жители на Кръстевич готвят протест заради режим на водата

В Пловдивското село Кръстевич недоволстват от режима на водата, като местните твърдят, че в някои къщи вода няма в рамките на няколко дни, а не само в указания режим. Жителите на селото ще организират протест на 31 юли с искане да имат адекватно водоснабдяване.  Над 180 души са се подписали под искане за промяна на водния режим в селото и..

публикувано на 23.07.21 в 14:50

„УМБАЛ-Пловдив“ с нова ангиографска система

С най-модерната ангиографска система в България е обурудвана Клиниката по Инвазивна кардиология в „УМБАЛ-Пловдив“.   Новата апаратура е предназначена да извършва пълна образна диагностика на сърдечно-съдовата система, на съдовете на централната нервна система (ЦНС), крайниците и органите. Доц. д-р Иван Мануков, началник на клиниката,..

публикувано на 23.07.21 в 14:16

Напрежение в Пазарджик след побой над дете на детска площадка

30-годишен мъж преби жестоко момче на детска площадка в Пазарджик.  Инцидентът е станал в четвъртък следобед, когато мъжът без причина нападнал група играещи там деца и се нахвърлил върху едно от тях – 13-годишно момче.   От силните удари по главата и тялото детето изпаднало в несвяст, а побойникът се прибрал у дома си, разказват от..

обновено на 23.07.21 в 13:52