Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган няма интерес от конфронтация с ЕС

На този етап предполагам, че е малко вероятно президентът Ердоган да седне на една маса с гръцките лидери. Усилията на премиера Борисов са в добрия тон на добросъседските отношения и най-малкото, това ще бъде и актив за Борисов. Това заяви главният редактор на сайта „Обзор нюз“  Мехмед Юмер.

Но от друга страна, няма как ние сами да се справим с проблема, който трябва да се реши генерално. Все пак това беше добър опит за голяма дипломация от наша страна, но турският президент сам решава с кого да се среща и с кого – не.

По думите на Юмер, кризата не е от вчера.

 Тя започна още през 2011, когато бежанците прииждаха и преминаваха през турска територия и никой не обръщаше внимание. От всичко това  през годините се получи натрупване. Но  последните драматични ситуации от гледна точка на потърпевшите хора, бяха предначертани през 2018 г., когато президентите на Турция и Русия трябваше ясно да отработят план за решаване на проблема Идлиб.

Проблемът е в това, че Русия и Дамаск гледат на тези формирования под общото название „Сирийска свободна армия“ като на терористични групировки, които заплашват още от 2011 г.официален Дамаск. От друга страна пък Анкара ги поощряваше от самото начало. Явно, договорката беше Анкара вече да помисли за коренно решаване на този проблем, тъй като Асад си връща земите и това е логично, защото държавата е Сирия.

Путин е прав, че освен Русия, никой там не е легитимен представител, защото Русия бе поканена от официален Дамаск.  Проблемът назряваше още тогава и понеже всички, и особено Анкара,  очакваха  да се реши този проблем чрез диалог между двамата лидери, проблемът сега не ме изненадва. Той бе отложен във времето.

За наше успокоение, от предстоящата среща на 5 март между Путин и Ердоган можем да очакваме поне да се договорят за основните политики оттук нататък. Но това много зависи от поведението на турския президент, който сега „навива пружината“, мислейки си, че едва ли не, след като имаше сближаване с Русия, днес очаква в Идлиб да му помогнат НАТО и Западът, за да се извоюва неговата независимост от сближаването му с Русия. Той отиде далеч в това сближаване с Москва и ще му бъде много трудно.

Русия иска  Турция да не се ангажира в Идлиб. А Ердоган знае, че ако отстъпи от Идлиб, Асад ще настъпи към Африн. Турция се намира в чужда територия и Асад с право ще търси по всякакъв начин да отвоюва своите земи от групировките, които са разклонение на „Ал Кайда“.

Ердоган няма интерес да се конфронтира с ЕС, въпреки че от него може да се очаква всичко. Въпреки че ЕС е четвъртият по големина икономически партньор на Турция, изглежда че Ердоган не е в етап да премисля ходове в бъдеще, колкото да спечели победа за себе си в моментната ситуация.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33