Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символична първа копка даде начало на мащабния воден проект на Пловдив

Ще бъдат затваряни поетапно множество улици, ще се променя движението, очакват се и проблеми с паркирането и водоснабдяването

| обновено на 04.03.20 в 16:49

Със символична първа копка на ул. „Средец“ в район „Северен“ започна изпълнението на мащабния  Воден проект на Пловдив.  

Общата стойност на проекта, който трябва да приключи  за две години е на стойност над 115 милиона лева, като по-голямата част от финансирането е с европейски средства, но има както национално така и общинско съфинансиране.  

Първите два лота обхващат подмяната на ВиК инфраструктурата в квартал „Кършияка“ и обхващат десетки улици.  Кметът на Пловдив Здравко Димитров подчерта важността на проекта и заяви, че ще държи на качественото му изпълнение, като отбеляза, че ще има и неудобства за гражданите в  ремонтираните участъци.

Припомням, че по време на проекта ще бъдат затваряни поетапно множество улици, ще се променя и пренасочва движението в районите на работа. Очакват се проблеми с паркирането и водоснабдяването.

Първият участък обхваща улиците на юг от бул "България", на север от бул. "Марица", на запад от ул. "Васил Левски" и на изток от улица "Победа".  Там попадат улиците  "Сава Муткуров", "Драгота", "Самара", "Средец", "Илю Войвода", "Баткун", "Карловска", "Неофит Рилски", "Сливница" и "Абоба". 

Затварянето на улици е съгласувано от сектор "Пътна полиция" и общинското предприятие по транспорта и ще бъде според графика на ремонтните дейности. Колите, които пречат на работата ще се репатрират принудително, макар и да са спрели правилно, уточни зам.-кмета по транспорта Тодор Чонов. При възстановяването на уличната мрежа ще се изграждат джобове за паркиране. 

По време на проекта ще бъдат подменени 12,276 км. водопроводи, успоредни на канализацията, както и 708 сградни отклонения. Ще се изгради и нов колектор сдължина 2,746 км. Проектът е  финансиран по Оперативна Програма „Околна среда“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Чергов напуска шефския пост в Пловдив, МВР министърът поиска още три оставки

Една подадена и три поискани оставки – това е резултатът от посещението на вътрешния министър Калин Стоянов в областната дирекция на МВР-Пловдив след като вчера 7- годишно дете застреля баща си Николай Филипов, който е полицески инструктор по стрелба в сградата на специалните сили.  Стоянов заяви, че оттегля искането си за оставка на..

обновено на 13.08.24 в 17:30

118 тона вода са използвани за гасене от въздуха на пожарите в Брезово и Хисар

Общо 68 пуска на над 118 тона вода извършиха два вертолета и екипажи от авиационната база в Крумово вчера, които участваха в борбата с пожарите в област Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Вертолет AS 532 Cougar излетя в 17:28 ч., за да се включи в гасенето на огъня, обхванал сухи треви и храсти в землището на с. Черничево,..

обновено на 13.08.24 в 17:30

С нов заем Община Пазарджик се разплаща с 200 местни работодатели

Община Пазарджик възнамерява да поеме нов дълг от 19,5 млн. лв. под формата на целеви заем. Темата ще бъде подложена на обществено обсъждане, което предстои на 16 септември от 16:30 в Пленарната зала на общинската администрация. Средствата са необходими за покриване на стари задължения към над 200 местни фирми, които си търсят парите по съдебен път...

публикувано на 13.08.24 в 17:29

Потушиха пожара край Златосел и Свежен

Около 100 пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местно население участваха в потушаването на пожара във вилна зона "Дондуково", между брезовските села Златосел и Свежен. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Пловдив, старши комисар Васил Димов.  По думите му,..

обновено на 13.08.24 в 15:04

Пазарджик осигури екипировка за планинските спасители

Община Пазарджик подари на доброволците от "Планинско спасяване - област Пазарджик" противопожарна екипировка. Тя включва десетки цели лицеви маски с 2 филтърни гнезда, филтри, огнеупорни ръкавици, боти, панталони и якета. Сдружението вече има индустриален термовизионен дрон за специализирани спасителни акции, припомнят от община Пазарджик...

публикувано на 13.08.24 в 14:52