Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символична първа копка даде начало на мащабния воден проект на Пловдив

Ще бъдат затваряни поетапно множество улици, ще се променя движението, очакват се и проблеми с паркирането и водоснабдяването

| обновено на 04.03.20 в 16:49

Със символична първа копка на ул. „Средец“ в район „Северен“ започна изпълнението на мащабния  Воден проект на Пловдив.  

Общата стойност на проекта, който трябва да приключи  за две години е на стойност над 115 милиона лева, като по-голямата част от финансирането е с европейски средства, но има както национално така и общинско съфинансиране.  

Първите два лота обхващат подмяната на ВиК инфраструктурата в квартал „Кършияка“ и обхващат десетки улици.  Кметът на Пловдив Здравко Димитров подчерта важността на проекта и заяви, че ще държи на качественото му изпълнение, като отбеляза, че ще има и неудобства за гражданите в  ремонтираните участъци.

Припомням, че по време на проекта ще бъдат затваряни поетапно множество улици, ще се променя и пренасочва движението в районите на работа. Очакват се проблеми с паркирането и водоснабдяването.

Първият участък обхваща улиците на юг от бул "България", на север от бул. "Марица", на запад от ул. "Васил Левски" и на изток от улица "Победа".  Там попадат улиците  "Сава Муткуров", "Драгота", "Самара", "Средец", "Илю Войвода", "Баткун", "Карловска", "Неофит Рилски", "Сливница" и "Абоба". 

Затварянето на улици е съгласувано от сектор "Пътна полиция" и общинското предприятие по транспорта и ще бъде според графика на ремонтните дейности. Колите, които пречат на работата ще се репатрират принудително, макар и да са спрели правилно, уточни зам.-кмета по транспорта Тодор Чонов. При възстановяването на уличната мрежа ще се изграждат джобове за паркиране. 

По време на проекта ще бъдат подменени 12,276 км. водопроводи, успоредни на канализацията, както и 708 сградни отклонения. Ще се изгради и нов колектор сдължина 2,746 км. Проектът е  финансиран по Оперативна Програма „Околна среда“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39