Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни избори за кмет на Септември, ОИК прекрати мандата на Марин Рачев

| обновено на 06.03.20 в 07:25

Общинската избирателна комисия в Септември прекрати предсрочно пълномощията на кмета Марин Рачев заради доказан конфликт на интереси. Рачев бе уличен от Комисията за противодействие на корупцията за това, че в предишния си кметски мандат е променил статут на горски имот за строеж на хотел, собственост на майка му.

Първоначално общинската избирателна комисия отказа да прекрати кметските правомощия на Рачев с мотив, че деянието е извършено в предишен мандат, който вече е приключил.

Върховният административен съд обаче отхвърли тези мотиви и даде тридневен срок на комисията да се произнесе по закон. Така ОИК изпълни снощи решението на върховните магистрати.

До три месеца в община Септември трябва да се проведат частични избори за кмет.

Вчера кметовете на 12-те населени места в общината и 2/3 от общинските съветници излязоха в декларация че на предстоящите избори ще издигнат кандидатурата за кмет на съпругата на Марин Рачев  - Спаска Рачева и настояват тя да бъде одобрена от партия ГЕРБ.

В разпространената декларация се казва, че общинските съветници и кметовете не приемат решението на съда. Единствената удачна кандидатура за кмет е тази на Спаска Рачева, тъй като единствено тя би продължила амбициозната програма на съпруга си, каза кметът на Ветрен дол Димитър Христосков:

"Коалицията, която подкрепяше г-н Рачев и нас, има 14 съветника от 21 - това са 2/3. Представяте ли си, ако дойде някой кмет без одобрението на Общинския съвет. Хората чакат от нас да се свърши това, което сме обещали".

Коментарът на Гражданското сдружение „Да спасим община Септември", които внесоха сигнала срещу Рачев:

"За пореден път ще гледаме филма Ценко Чоков-2 и жена му кандидатирана за кмет. Очакваме изключително купен вот", каза Николай Баташки от сдружението.

Извънредните избори за кмет на Септември трябва да се проведат до три месеца. Дотогава кметските функции ще изпълнява зам.- кметът Лилия Етова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слънчево и горещо, но отново се очакват обилни валежи

Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно неустойчива. В много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.  Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в централната част на страната, където ще има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се..

публикувано на 04.06.24 в 07:34

Животновъди протестират, искат достъп до планинските пасища

Животновъди излизат на протест – днес опъват палатки на Подбалканския път, а от утре ще блокират пътната артерия за по час дневно.  Причината за недоволството им е, че през последните 25 години непрекъснато  се ограничава възможността им да извеждат животните си на паша в Балкана.  Проблемът с ограничената паша засяга цяла Централна България,..

обновено на 04.06.24 в 07:16

Обществено обсъждане за сградата на Младежкия дом в Пазарджик

Обществено обсъждане за възстановяване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик ще се проведе днес в града.  То е част от изпълнението на предписанието на Министерството на културата за премахване на нанесената преди две години боя и почистването на сградата. По време на обсъждането се очаква да се представят детайлни планове за възстановяване на..

обновено на 04.06.24 в 07:16

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

обновено на 04.06.24 в 07:15

Два екипа пожарникари гасиха пожар на тераса в "Северен"

Пожар възникна на  терасата на последния четвърти етаж на жилищна кооперация на бул. "Цар Борис Трети Обединител" 27.  Няма обгазени хора, изгоряла е терасата и част от дограмата на апартамента, съобщиха от Пожарната в Пловдив.  П ричините за пожара се изясняват, но се предполага, че от включен котлон в близост са се запалили боклуци. На..

публикувано на 03.06.24 в 15:11