Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дават ход на реставрацията на къщата на Ламартин

| обновено на 06.03.20 в 17:17
Снимка: podtepeto.com/

Министърът на културата Боил Банов е на работно посещение в Пловдив. В града дойде и новият френски посланик Флоранс Робин. Заедно с кмета Здравко Димитров те посетиха къщата на Ламартин в Стария град, в която френският поет отсяда за няколко дни през 1832г. 

Започва проектирането за реставрацията, там има проблем само с един водопровод, каза министър Банов, като уточни, че  от  Министерството на културата ще окажат помощ,  Франция също ще окаже подкрепа. Надявам се, че това ще стане още тази година, някъде към август-септември. 

На срещата е  коментирана и реставрацията на къща Хиндлиян , която няма нужда от авариен ремонт, но за която, заедно с къща Павлити,  община Пловдив ще кандидатства в Министерството на културата по обявената специална  сесия за финансиране на проекти за запазване на недвижимото културно наследство. 

Министър Банов, каза още, че от район Централен имат готовност за финансирането на двете къщи от по 100 000 лева, ще се включим и от Министерството на културата.

И двете къщи са паметници на културата от национално значение.

Към финализиране е и проекта за Тютюневия град, но още не е ясно това кога ще се се случи. 

Обсъждахме и други теми, но е тайна, каза министър Боил Банов. Относно назначаването на управител на "Старинен Пловдив" без конкурс министър Банов коментира, че е важно новият шеф да върши работа.

В звуковия файл е интервюто с министър Боил Банов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчанин загина при пожар от пламнал климатик

60-годишен пловдивчанин загина при пожар в дома си в Пловдив, пострадала е и жена на същата възраст, съобщиха от пожарната.   Инцидентът е станал миналата нощ в апартамент на 9-я етаж на жилищна сграда на бул. „Свобода“ 1. На място са изпратени два пожарни автомобила със 7 огнеборци от Първа пожарна служба, които са потушили огъня...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Приемат 59 малчугана в ДГ „Зорница“ в район „Южен“

Община Пловдив обяви 59 свободни места в детска градина „Зорница“ в район „Южен“.   Най – много – 28, са свободните места за децата в трета група. 19 са местата за първа група, а най – малко – 12, са свободните места за втора група. Класирането ще бъде на 20-ти август, а срокът за кандидатстване по електронен път е до 19-ти август. Приемът..

публикувано на 09.08.24 в 10:08

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова-Кожарева е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

публикувано на 09.08.24 в 09:10

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41

Ученик от Пловдив триумфира на езикова олимпиада в САЩ

Хамза Арслан, който тази година завърши 10 клас в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов” в Пловдив, се завърна в България с два златни и един бронзов медал, след участието си в  в Глобалните Финали на Teenagle, проведени в Montclair State University, New Jersey, USA. Състезанието се провежда в 4 кръга, като всеки един от финалистите се подготвя с..

публикувано на 08.08.24 в 13:48