Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима са вече заразените с коронавирус у нас

| обновено на 08.03.20 в 14:15
Автор:

Още две положителни проба за корона вируса има в България, след съобщените снощи два случай - на 27-годишен случай в Плевен и 75-годишна жена в Габрово.

Новият случай в Плевен е на 61-годишен мъж,  общувал с първия открит заразен, а в Габрово - на жена от медицинския персонал, пряко контактувала с втория вирусоносител - 75-годишната жена от същия град,  съобщиха от Националния оперативен щаб след заседание при премиера Бойко Борисов.

Издирват се всички, контактували със заразените. 

Остава обаче неизвестен т.нар. "Нулев пациент", каза началникът на ВМА проф. Мутафчийски. 

Други 46 проби са изпратени от болницата в Габрово. 

В болниците има карантинен режим на работа, няма да се приемат нови лица, активно издирваме всички контактни лица. Събира се информация за двата подозрителни положителни случая, каза главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. 

Развитието на ситуацията в България повтаря начина на разпространение като в останалите държави. Ще се изпратят точни указания в болниците

Местните щабове заседават и чакат указания за уточняване на последващите мерки в Плевен и Габрово. Предвиждат се по-драстични ограничения, каза началникът на Военна болница ген. Венцислав Мутафчийски. 

Отделенията в болниците се дезинфекцират. Няма основание за паника, подчерта той и обясни, че пробите са открити в оздравителния период на болните.

В Габрово ще се увеличи капацитетът на областната болница, каза още Мутафчийски. 

В Плевен вероятно ще се осигурят легла в Клиниката по пулмология и фтизиатрия, както и в инфекциозната клиника. 

Защитни облекла за лекарите и медицинските сестри има достатъчно, увери ген. Мутафчийски.

Профилът на двамата със съмнения за коронавирус не е типичният.   Те не са пътували никъде и нямат особени контакти на хора, които идват от заразени страни. Не отговарят твърде много на критериите. 

Мъжът в Плевен има трима контактни в семейството, жената от Габрово има само една контактна, която я е гледала, тъй като е самотно живееща. Двамата са били зле преди няколко дни, но в момента състоянието им вече е добро.

Директорът на ВМА проф. Мутафчийски не съветва хората да се презапасяват с хранителни продукти, а да спазват хигиена.  

"Да си мият ръцете редовно, да използват дезинфектант за ръцете, да избягват близки контакти с други хора, да не се събират на масови събития, да не се возят в препълнени автобуси.  Засега не се налагат извънредни мерки. Потенциални две огнища не означават епидемия в страната", увери проф. Мутафчийски. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

32 сигнала са подадени в пожарната след снощната буря в Пловдив

На 32 сигнала за произшествия са реагирали пожарникари след бурята през изминалата нощ.  Седем са случаите, в които са отстранени паднали дървета и клони от бурята. Един автомобил е с нанесени щети, уточняват от пловдивската пожарна.  Два от подадените сигнали са за оказване на техническа помощ при отстраняване на паднали дървета на..

публикувано на 03.07.24 в 10:08

Парламентарната група на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Аптеките протестират срещу промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Поставят ограждения на Гребния канал заради състезания

От днес започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал.  Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кануу-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на..

публикувано на 03.07.24 в 09:45

Продължават слабите трусове в района на Асеновград

Земетресение с магнитуд 2.6 е регистрирано тази нощ до Куклен.  Събитието е от 1:40 часа с епицентър на 5 км от Асеновград и на 15 км от Пловдив, съобщиха от  Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН. В 5:06 часа на същото място е отчетен и още по-слаб трус с магнитуд 2.0...

публикувано на 03.07.24 в 06:25