Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Турция да се върне към НАТО и Европа и тогава да иска подкрепа

Турция целенасочено ориентира мигрантите към гръцката граница, а не - към българската. От една страна, това вероятно се дължи на по-близките отношения, които премиерът Борисов е изградил с Ердоган, а от друга – заради по-тежките конфликти, които са налице между Турция и Гърция, заяви политическият анализатор Пламен Асенов.

По думите му, това е наказателна операция на Турция спрямо Гърция, заради сондажите в акваторията на Кипър, заради нарушенията на въздушното пространство през последната година и т.н.

По тази причина засега българската граница е „суха“.

Но има и нещо друго – България не е особено гостоприемна към мигрантите. Тя е изключително бедна страна и не може да предложи бързи административни процедури, за да могат те да продължат към сърцето на Европа.

Асенов подчерта, че всички усилия на страната ни сега са насочени към опазване на границата ни от проникване.

Това е правилна позиция и в съответствие с общоевропейската, защото на външната граница не трябва да бъде допуснат пробив. Цялата граница между България и Гърция е отворена и мигрантите могат да влязат абсолютно неконтролирано оттам. От друга страна, Македонската граница не е трудна за пробиване, вероятно и Сърбия няма толкова да се съпротивлява. Но оттам се стига до две абсолютно непробиваеми граници – на Хърватия и на Унгария. 

Добрата новина е, че нещата са променени от 2015 г., когато Меркел призова да приемем мигрантите. Но това е като онзи виц, в който поляците искат да ги завладеят китайците, защото веднъж ще дойдат в Полша, но два пъти ще минат през Русия. Германия сякаш не си даде сметка, че за да стигнат до Германия мигрантите и да бъдат използвани като работна ръка, ще минат като скакалци през европейските държави. Сега ситуацията е различна.  Европа не е готова и скоро няма да бъде готова да посреща хиляди мигранти.

Асенов подчерта, че между мигранти и бежанци трябва да се прави разлика. На границите това не са бежанци  и това е до голяма степен манипулирано. От кого – е спорен въпрос, но ситуацията е съвършено различна.  

Вероятно това е и част на хибридната война на Русия срещу Европа. Излезе и информация в германски вестник, че чрез въздушните удари в Идлиб Русия стимулира мигрантска вълна и това се използва като оръжие срещу Европа.

Ердоган не може да бъде едновременно приятел и с Русия, и със свободния свят. Той трябва да се върне към НАТО, Европа и към нормалния свят и тогава да получи подкрепата, която иска.

Чуйте повече от звуковия файл: 

Още от категорията

Отношенията между партиите са на ниво антикомуникация

„По-големият проблем  са липсата на политики и на визии, които ИТН демонстрира, защото всичко това, което те казват въобще няма нищо общо с политически приоритети, имат общо с конкретни политически действия, но това не може да се нарече политика“, заяви политологът Татяна Буруджиева в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според нея..

обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава..

обновено на 04.08.21 в 12:59

Това, което се случва, не е промяна, а подмяна

Реди ли се политическият пъзел или се търсят все още парченца от него? Ще има ли правителство и каква подкрепа ще получи в пленарна зала? Какви са възможните  сценарии и каква прожекция ни очаква? Горещите въпроси коментираме с  режисьора и политик Евгений Михайлов.  Според него в тези времена и с тези сценаристи трудно се прави прогноза. "  Но,..

обновено на 04.08.21 в 12:57
Красимир Кумчев

Само 15 на сто от месото, плодовете и зеленчуците се произвеждат у нас

Земеделският производител Красимир Кумчев е партньор по проекта "Поземлени отношения и европейска политика: синергия и перспективи за българското земеделие" /ПОЗЕСИН/, който беше представен в столицата. Предмет на специален изследователски интерес е неговото предложение за изсветляване на производството в отрасъла с осигуряване на..

публикувано на 04.08.21 в 12:56

Над 6 хил. декара са засегнати от пожари в Пловдивска област

Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област през денонощието. Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. По думите му пожарите в понеделник и през изминалата нощ са били..

обновено на 03.08.21 в 12:29