Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серийно производство на маски и защитни облекла срещу коронавируса в Калофер

До края на днешния ден се очаква в държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер да бъдат готови първите прототипи на защитно облекло срещу коронавирус. Те ще бъдат предоставени за одобрение на Националния кризисен щаб за борба със заболяването и след това ще се мине към серийно производство. 

Това съобщи пред БНТ Светлозар Морфов, председател на Съвета на директорите на "Интендантско обслужване". В предприятието работят близо 140 души, които освен защитни облекла ще шият и предпазни маски

Припомням, вчера стана ясно, че България ще произвежда непромокаеми маски и костюми срещу коронавируса.

Могат да се произвеждат по 10 хиляди маски на ден, ако цялото дружество работи, посочи Светлозар Морфов. Той уточни, че защитните за коронавирус маски са като обикновените, но са изработени от плат, който не пропуска вода. Тази маска няма да предпазва директно от вируса, но ще предпазва от кихавица.

От Габрово е единственият производител на подобен плат, подходящ за изработка на защитни материали. По думите на Морфов няма как да внесем от други държави, тъй като всички са ограничили износа си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 08:37

Кричим е домакин на фестивал на ягодата

Днес и утре община Кричим и читалище „Пробуда“ са домакини на втория фестивал на ягодата , който се провежда на площад „Обединение“. В 2-та дни са организирани базар-изложение на местни производители, които представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, фолклорна програма, кулинарна изложба с дегустация, концерти и др.  Утре Ути..

публикувано на 11.05.24 в 08:37

Бистришките баби гостуват на "Дефиле Вино и гурме"

И днес продължава фестивалът „Дефиле Вино и гурме“ в Пловдив.  Освен дегустациите в Стария град, по обед ще се проведе играта „Винословица“ в индивидуален и отборен формат. Хитовата за феста формация „Бистришките баби“ ще изнесат концерт от 15 ч. в къща „Иван Черноземски“. На различните места за дегустации в Стария град ще пеят..

публикувано на 11.05.24 в 08:34

Американски и български медици дискутират програма „Фулбрайт“ в МУ

Водещи американски и български медици ще дискутират новите перспективи, които предоставя програма „Фулбрайт“ – една от най-престижните инициативи за научен и академичен обмен в света. Кръглата маса на тема „Фулбрайт и здраве – нови перспективи“ ще се проведе  в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив. Специален гост на..

публикувано на 11.05.24 в 08:18

Ремонтираният участък на Рогошко шосе е отворен

Отворен за движение е ремонтираният участък от Рогошко шосе. Положен е нов асфалт, отводняване на трасето, ново осветление. Реконструкцията започна през февруари и обхваща 1/4  от целия път, за който беше отпуснат аванс от от 2 милиона лева от бюджета на община Пловдив.   За цялото трасе са необходими още 12 милиона, които не са налични,..

публикувано на 10.05.24 в 15:25