Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дезинфекция в здравните заведения и градския транспорт препоръча община Пловдив

| обновено на 09.03.20 в 13:27

Обстановката в Пловдив към момента е спокойна, нямаме случаи на заразени с коронавирус. Предприемаме всички мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19. Това заяви кметът Здравко Димитров след разширено съвещание със зам.-кметовете и кметовете на райони в Пловдив. В него участваха представители на РЗИ, РИО на МОН, БЧК-Пловдив, големите държавни и общински болници.

Кметът обобщи и предприетите мерки от страна на Общината. Започва периодична дезинфекция на коридорите и кабинетите във всички общински лечебни заведения. В детските градини и ясли се засилва контролът от страна на медицинските лица, за да не се допускат болни деца.

Предстоят разговори с фирмите, които извършват обществения транспорт в града за периодично дезинфекциране на автобусите – седалките, дръжките и общите помещения на гарите и автогарите. Ще се проведат срещи и с ръководителите на фирмите за маршрутни градски превози и такситата.

 С цел да се ограничи разпространението на заразата, предсрочно стартира и миенето на улиците. 

До дни общината открива две горещи телефонни линии за информация на гражданите. В тях ще се включат доброволци и психолози, поясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Ще бъдат предоставени лични защитни средства на общинските служители, които работят в директен контакт с граждани, както и на медицинския персонал в общинските здравни заведения.

Провеждат се срещи с цел повишаване на информираността на общинските служители, относно заболяването COVID-19 за  стриктно спазване на висока лична хигиена, обясни директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов.

Той бе категоричен, че за справяне с короновируса от най-голямо значение са дисциплината и информираността на всеки гражданин. По думите му, миенето на ръце трябва да се осъществява 20 пъти дневно. До края на деня районните кметове трябва да заявят необходимостта от дезинфектанти и маски, за да бъдат своевременно обявени обществени поръчки с цел да се избегне спекулата с цените. Препоръчителната цена за маските не трябва да надхвърля 74 ст. Галерия

Още от категорията

1 тон пилешко месо е иззето от незаконен цех в Караджово

1 тон пилешко месо без документи за произход иззе от цех в пловдивското село Караджово Икономическа полиция и БАБХ.  Цехът е стопанисван от Старозагорска фирма. Проверяващите са констатирали липса на регистрация по Закона за храните, както и че месото е без необходимите документи за годност.  Разпоредено е то да бъде унищожено. Случаят се..

публикувано на 27.05.20 в 17:38

Обс на Асеновград преразгледа избора си на почетни граждани

На две сесии в един ден Общинският съвет в Асеновград безпрецедентно прегласува номинациите за званието "Почетен гражданин на Асеновград". Повторният избор стана на извънредна сесия, която обяви председателят на местния парламент Драгомир Георгиев. Вече окончателно четирима са тазгодишните тазгодишните носители на приза "Почетен гражданин". Това са..

публикувано на 27.05.20 в 17:24

Д-р Иван Димитров отново обвиняем, отмениха оправдателната присъда

Апелативен съд – Пловдив отмени изцяло присъдата на Пловдивския окръжен съд спрямо доктор Иван Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание.   Подсъдимият беше оправдан от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.03.2018 г. при условията на превишаване..

обновено на 27.05.20 в 17:06

Градски автобуси свързват Пловдив със селата от "Марица" и "Родопи"

Възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва насилените места в по-малките  съседните общини обсъдиха по време на среща заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов, кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и заместник-кметът на община "Марица" инж. Петър Минков. Срещата, която се проведе в ОП..

публикувано на 27.05.20 в 17:05

Пловдив помага на Пазарджик за лечение на пациенти с Ковид-19

Пациентите с коронавирус в тежко състояние от Пазарджик ще бъдат лекувани в УМБАЛ Пълмед Пловдив и Уни Хоспитал – Панагюрище, реши Областният медицински щаб в Пазарджик.  Спешната мярка се налага заради продължаващата карантина на медицинския персонал от Интензивното отделение на МБАЛ Пазарджик. Лечебното заведение продължава да обслужва всички..

публикувано на 27.05.20 в 15:41