Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да подпомогне туризма и транспорта, препоръча президентът

| обновено на 10.03.20 в 17:54
4
Снимка: Емил Костов, Радио Пловдив


Справянето с коронавируса изисква обединяването на усилията на всички институции и на обществото. Има създадена организация, но най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и на страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите, препоръча президентът Румен Радев, който бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.

Голямата заплаха също така е да не допуснем парализа на икономиката. Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия-транспорта, туризма, културата, спорта.


Не коментирам работата на Конституционния съд. Така Румен Радев отговори на въпрос за решението на съда да допусне за разглеждане искането на прокуратурата за тълкуване на текстове от основния закон, касаещи разследването и подвеждането под отговорност на държавния глава.
 
Оценявам високо усилията на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Това обаче трябва да стане не само с наказателна репресия , а и с изкореняване на бедността. Това пък означава да се води борба с корупцията там, където има течове, където е нейната хранителна среда. Това е именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки и там трябва да бъде насочено сериозно внимание, препоръча президентът. 

В  авиобаза „Граф Игнатиево“ държавният глава отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци. Радев проведе близо едночасов разговор с ръководството на авиобазата. По думите му личният състав работи под огромно натоварване като едновременно поддържа бойната готовност при малко часове на летене и в същото време инвестира в бъдещите бойни способности.

Тук има парадокс: въпреки че имаме политическа воля и че се инвестират вече сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това означава драстично малък нальот, по-малък от предишни години, каза още Румен Радев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С картови четци, правени в Пловдив, са източвани пари в топлите страни

При закрити врата се проведе заседанието на окръжния съд в Пловдив за мерките за неотклонение на тримата задържани за измама с банкови карти. Мотивът -  използването на специални разузнавателни средства. Съдът реши и  тримата да останат  в ареста. Арестувани за престъплението и изготвянето на устройства, които да четат данните на банкови карти са..

публикувано на 26.08.24 в 15:04

Само КМД подаде оферта за почистването на Пловдив

Само един участник е подал оферти за участие в общесвената поръчка за почитването на Пловдив, която е на стойност 107 милиона лева с ДДС. Тя е обявена за пет от районите на града – „Централен“, „Тракия“, „Западен“, „Северен“ и „Източен“ и е за сметопочистване, разделно събиране, транспортиране на битовите отпадъци, както и за машинното почистване и..

публикувано на 26.08.24 в 14:58

Асфалтират кръстовището на булевардите "В. Априлов" и "Дунав" за 2 нощи

Кръстовището на бул. "Васил Априлов" с бул. "Дунав" ще бъде преасфалтирано тази и следващата нощ. Заради полагането на асфалт ще бъде спряно движението на пътни превозни средства по източното платно на бул. „Васил Априлов“ -  в участъка от кръстовището с бул. „България“ до кръстовището с ул. „Дилянка“ и в северното платно на бул. „Дунав“  – в частта..

публикувано на 26.08.24 в 14:06

Добростан, Златовръх, Дълбок извор и Буково са на воден режим

Още две асеновградски и две първомайски села са на воден режим.  От днес в Добростан, община Асеновград вода няма да има от 12 до 17 часа, както и през нощта. В Златовръх, също в община Асеновград, режимът ще бъде през деня от 8 до 17 часа. В първомайското село Дълбок извор вода през деня ще има само в един от районите, а другите ще бъдат..

публикувано на 26.08.24 в 13:57

Край Чирпан горя локомотивът на бързия влак от Варна за Пловдив

Изясняват се причините за пожара, възникнал късно снощи в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение..

обновено на 26.08.24 в 12:14