Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дисбалансите бяха ясни отдавна, вирусът само ги ускорява

Всеки външен шок рефлектира и върху българската икономика, а и при евентуална рецесия в еврозоната ще бъдет засегнати всички, прогнозира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.
     

Според него, съврзано с корона вируса, на този етап икономиката по- скоро понася вторичен шок от това, което се случва в Китай и Италия - драстично са ограничени пътуванията  и международния стокообмен. 

Част от българските фирми ще загубят поръчки, някои обаче могат да получат допълнителни, за да запълнят вакуума, но това е само в хипотеза до нормализиране на ситуацията.

Не трябва да забравяме и голямата картина, каза Богданов. 

Още преди да се говори за корона вируса бяха видими структурни проблеми , трупани с години, в САЩ, Китай и Еврозоната, а и конкретно в Италия с изключително високия публичен дълг и крехка финансова система.

В Италия и Китай могат трудно да се отличат автентичните инвестиции и тези, които са стимулирани от публичните финанси. Кредитите не могат да растат до безкрайност, в един момент нещо се счупва.

Тези натрупани дисбалански, които така или иначе даваха основания да се очаква по- трудна 2020 година и забявне на растежа, поставени в контекста на една шокова ситуация, могат да доведат и до глобална финансова криза.

Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.


Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Децинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен..

публикувано на 26.03.20 в 16:06