Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Който има вяра и не се бои, може да отиде на църква

Светият синод на Българската православна църква няма да отмени богослуженията за Възкресение Христово, обяви патриарх Неофит. Същевременно папа Франциск отмени традиционната неделна служба поради опасност от разпространение на коронавируса. 

За разлика от училищата и университетите, където задължително хората трябва да отидат, църквите не са място, където ходенето е задължително. Кой иска и има вяра, който не се бои, може да отиде. Който няма вяра, няма нужда да се вълнува и изкушава, коментира проф. Калин Янакиев, философ, богослов, преподавател в СУ "Климент Охридски". 

Според него БПЦ правилно е решила да не отменя богослуженията. 

Онези, които смятат, че причастието със светите тайни е с тялото и кръвта Христови, за тях е безумно, че нафората и виното, както и съсъдите, в които се съхраняват, могат да пренасят зарази. Подчертавам, че това се отнася за вярващите, каза богословът. 

Който търси упование в храма само по празници, по-добре е да не пристъпва в момента, щом за него сега по-голямата опасност е коронавирусът. Никой никого не задължава да ходи на църква, допълни проф. Янакиев.

Разпореждането на Светия синод включва и избърсването на иконите след целуване и поддържане на хигиена, а това е разумно, подчерта той.

Онези, които имат малка вяра или изобщо нямат, по-добре да не бъдат предизвиквани. Изключително малко са много вярващите хора в България. Единственото, на което трябва да устоим, са хулите на маловерниците или не-верниците. Вратите на храма са отворени, но никой не ни бута насила там, каза богословът.

Проявите на гордост у някои единични архиереи обаче дразнат..

Църквата, ако действително се състои от вярващи в милосърдието на Господ люде, имат призванието да се молят да ни отмине това бедствие, подчерта той. 

Цялото интервю с проф. Калин Янакиев е в прикачения файл. 

Още от категорията

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24
Веселин Илиев

Средствата от ЕС има смисъл да се отпуснат сега

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса. За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на..

публикувано на 27.05.20 в 14:41

Посттравматичният синдром води до погрешни стратегии

Поддържам един консултатитивен телефон и сега, когато вече виждаме светлина в тунела, хората, които се обаждат с проблеми, стават все повече. Това е очаквано и е т.н „постстресов синдром“, заяви психологът Иван Игов.  Той подчерта, че пандемията е предизвикала силен стрес, тъй като хората са изгубили възможността сами да контролират..

публикувано на 27.05.20 в 11:16

Туристическият продукт има нужда от обновяване

Туристите, на които ще разчита българското Черноморие тази година, няма да са  български и българските туристи няма да могат да покрият капацитета  на базите.  Но по отношение на селата и планините – алтернативният туризъм, като сегмент от предлагането, го очаква добър сезон. Това прогнозира Любомир Попйорданов – член на УС на Българската..

публикувано на 27.05.20 в 10:35