Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът пита Банов за конкурс за шеф на "Старинен Пловдив"

| обновено на 12.03.20 в 15:41

Кметът Здравко Димитров ще отправи питане до министъра на културата Боил Банов за провеждане на конкурс за директор на Общински институт „Старинен Пловдив“. Той ще се съветва с него за критериите за избор, които трябва да залегнат в конкурсната процедура.  

Преди дни министър Банов заяви пред Радио Пловдив, че по-важно е някой да може да върши качествено работа. "Какво като е без конкурс?", попита Боил Банов репортера ни и добави, че ако нещата можеха да се решават с конкурси, то тогава щяхме да цъфтим. 

"Разбира се, че ще обявя конкурс. Какъв е проблемът?", днес коментира Здравко Димитров след като общинските съветници днес отхвърлиха предложението за провеждане на конкурс за длъжността директор на Общински институт „Старинен Пловдив“. То беше внесено от общинските съветници от „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ и от нечеленуващите в група Слави Георгиев и Костадин Гаров. 

Преди гласуването му обаче председателят на ОбС Александър Държиков обясни, че то е незаконосъобразно, тъй като то е от компетенциите не на съвета, а на Община Пловдив.

"Това е един неуспешен опит да се излезе от разговора за това, че това, което се случва с директора на „Старинен Пловдив“, е незаконосъобразно действие. Искам да напомня, че Иван Тотев не беше трети път кандидат за кмет на ГЕРБ – точно заради такива порочни практики", коментира Йордан Иванов от „Демократична България – Обединение“.

Нечленуващият в група общински съветник Слави Георгиев подчерта, че провеждането на конкурс за директор, е най-прозрачната процедура за избор.

Преди 

Припомням, че преди по-малко от месец на поста директор на „Старинен Пловдив“ бе назначен Богомил Грозев, който преди това беше водещ на новините на Нова телевизия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив отбелязва Деня на Европа с концерт на стълбите на Каменица

Всяка година на 9-ти май, Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" организира един от най-очакваните концерти в града - специално музикално събитие, посветено на Деня на мира, солидарността и единството на Обединена Европа. Тазгодишната празнична програма е с участието на изпълнители като Стилиян Дерменджиев, Зорница Гребчева, Мариян..

обновено на 09.05.24 в 10:04

4967 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на ДЗИ

Държавните зрелостни изпити ще се проведат в 74 училища, тази година 284 ученици са подали документи за ДЗИ по желание. Служебните бележки за допускане на зрелостниците ще се раздават до 16 май, съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова. Тя допълни, че днес ще бъдат взети изпитните материали от МОН и ще се раздават на директорите на училищата...

публикувано на 09.05.24 в 09:58

Пловдивските музеи участват в "Нощ на историите"

Събитийният формат " Нощ на историите " се завръща в Пловдив с трето издание, което ще бъде част от градската програма на Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest.  Събитието се провежда от 19 часа в клуб "Фарго" с вход свободен.  Истории за Пловдив ще разказват представители на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей,..

публикувано на 09.05.24 в 09:45

Перущица отбелязва 148 години от Априлската епопея

148-та годишнина от Априлската епопея ще бъде отбелязана тържествено тази вечер в Перущица.  Честванията започват от 20 часа с издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред паметниците и паметните плочи на бележити перущенци.  В 21 часа започва драматично-музикалният спектакъл "Перущица въстана". Проявите ще завършат с..

публикувано на 09.05.24 в 09:05

В Забърдо откриват паметник на мира от 300 военни каски

В Деня на Европа – 9 май, в чепеларското село Забърдо ще бъде открит паметник на мира.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М, И, Р.  Той е дело на скулптора Антон Урдажиев от рудоземското село Елховец.  На официалната церемония днес ще бъдат пуснати 79 бели гълъба, колкото години са изминали от Деня..

публикувано на 09.05.24 в 08:25